Motion till riksdagen
2009/10:Ub522
av Marianne Watz (m)

Författarlista i gymnasieämnet svenska


m1623

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att införa en lista över svenska författare som obligatoriskt ska studeras i gymnasieämnet svenska.

Motivering

Att ha ett gemensamt litterärt kulturarv att kunna referera till, i någorlunda förvissning om att de flesta förstår, är något som förenar generationer och samhällsgrupper.

En obligatorisk författarlista kan naturligtvis aldrig tillfredsställa allas önskemål och synpunkter, men den kan vara ett stöd för läraren och en grund att utgå ifrån, som sedan kompletteras med andra viktiga författare som lärare och elever tycker är väsentliga att studera.

I 1965 års läroplan för gymnasiet räknas i ämnet svenska upp centrala böcker och författare, årskurs för årskurs, som eleverna bör ha stiftat bekantskap med och därutöver rekommenderas en vidsträckt läsning.

I nuvarande läroplan anges som mål att sträva mot: Skolan skall i sin undervisning i svenska sträva efter att eleven utvecklar sin fantasi och lust att läsa genom att tillägna sig skönlitteratur i skilda former från olika kulturer och får möjlighet att utveckla en beläsenhet i centrala svenska nordiska och internationella verk.

Vi har här gått från relativ detaljstyrning till helt fritt val. Att välja kräver kunskap. Att välja om man inte har denna kunskap kan utestänga från många upplevelser och insikter.

Det är en stor skillnad mellan att lärare och elever diskuterar vilket av Strindbergs verk som skall läsas eller att diskussionen gäller om man skall läsa Strindberg överhuvudtaget. En lista med obligatoriska författarnamn, som naturligtvis måste förändras över tiden, samt förslag och rekommendationer på verk som kan läsas i sin helhet eller i utdrag ger möjlighet att anpassa valen till olika studieprogram. Att kunna välja bland olika rekommenderade verk eller välja andra verk av de obligatoriska författarna än de rekommenderade och att ha möjligheter till vidsträckt läsning därutöver skulle ge en god balans i undervisningen.

För att bevara ett gemensamt litterärt kulturarv införs därför som kursmål i gymnasieämnet svenska en lista över författare på svenska språket som obligatoriskt skall studeras.

Stockholm den 30 september 2009

Marianne Watz (m)