Motion till riksdagen
2009/10:Ub507
av Louise Malmström (s)

Lågutbildades möjligheter att ta sig ur arbetslöshet genom studier


s14024

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att ge lågutbildade långtidsarbetslösa möjlighet att ta sig ur arbetslöshet genom studier.

Motivering

Många gånger har det blivit tydligt att regeringen och oppositionen har helt olika syn på hur vi ska bemöta den ekonomiska kris och den ökande arbetslöshet som är ett faktum för vårt land i dag. Oppositionen har hela tiden föreslagit fler jobb och fler praktik- och utbildningsplatser än regeringen. Ändå finns en förhoppning om att vi kan dela åsikt när det gäller en särskilt utsatt grupp – den grupp lågutbildade som står allra längst från arbetsmarknaden.

Norrköping är en kommun där många har låg utbildningsnivå och där arbetslösheten är högre än i många andra jämförbara kommuner. Så mycket som 6 000 Norrköpingsbor har högst grundskoleutbildning och det innebär naturligtvis att de, när de förlorar jobbet i en lågkonjunktur som dagens, har mycket små chanser att ta sig tillbaka till arbetsmarknaden. Samtidigt står Norrköpings kommun, liksom de flesta andra kommuner och landsting, inför ett stort framtida rekryteringsbehov.

För de allra flesta lågutbildade är utbildning det enda sättet att lämna arbetslösheten bakom sig. Men lågutbildade är också den grupp som är svårast att rekrytera till studier, inte minst på grund av att de saknar den ekonomi som är en förutsättning för att kunna satsa på utbildning. I Norrköping har vi länge jobbat för att ställa om och fortbilda våra kommuninvånare för att trygga personalförsörjningen och för att de ska kunna matcha den nya arbetsmarknad som växer fram. Universitetets utbyggnad har haft stor betydelse, men det har också Kunskapslyftet, yrkesutbildningar och annan utbildning på lägre nivå. Satsningar på lågutbildade har varit i fokus länge och därför har rekryterande inslag som korttidsstudiestödet, rekryteringsbidraget, 25:4-regeln, möjligheterna att komplettera sina gymnasiebetyg med betyg från komvux och studerandevillkoret i a-kassan haft stor betydelse för Norrköpingsbornas kunskapsutveckling.

Alla dessa vägar är numera stängda. I stället erbjuds enbart regeringens utvecklingsgaranti.

För att nå de personer med lägst utbildning som står längst från arbetsmarknaden borde det därför vara möjligt att inom ramen för denna utvecklingsgaranti erbjuda dem som varit arbetslösa länge och saknar längre utbildning en kombination av studier och praktik för att förbättra deras chanser på arbetsmarknaden.

Stockholm den 5 oktober 2009

Louise Malmström (s)