Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om satsningar på hållbar utveckling i skolan.
Vår värld står inför stora utmaningar varav klimatförändringarna är en. Det är många faktorer med en stor spännvidd som påverkar klimatet. Hur vi hanterar dessa förändringar kommer att ha stor betydelse för kommande generationer. De olika debatterna som förs om samhällets utveckling är ofta mycket fragmenterade och saknar den helhetssyn som är grunden för att vi tillsammans och så effektivt som möjligt ska nå en hållbar utveckling. Allt hänger samman och olika beslut påverkar varandra.
För att få till stånd en varaktig förändring har skolan en nyckelroll. I 1 kap. 2 § i skollagen står det att ”var och en som verkar inom skolan skall främja aktning för varje människas egenvärde och respekt för vår gemensamma miljö”. Det är något som alla skolor, från förskolan upp till gymnasiet, ska lära ut, leva efter och utveckla.
Sedan 2005 delas utmärkelsen Skola för hållbar utveckling ut till de förskolor och skolor inom det offentliga skolväsendet, samt fristående skolor och riksinternatskolor som uppfyllt vissa kriterier. Skolorna får själva ansöka om denna utmärkelse. Det är ett mycket bra initiativ från Skolverket och ett enkelt medel för skolorna att använda sig av för att uppnå målet som är en hållbar skola. Syftet med utmärkelsen är att stimulera och vara ett stöd för skolor i deras arbete med frågor om hållbar utveckling. Varje förskola, skola och vuxenutbildning har sin historia, sina traditioner och sina speciella förutsättningar. Utmärkelsearbetet ska lätt kunna kopplas till verksamhetens profil och till de pedagogiska diskussioner som redan påbörjats.
En nyligen genomförd utvärdering visar att utmärkelsen Skola för hållbar utveckling har bidragit till ökad motivation och intresse för arbete med hållbar utveckling. Det är mycket angeläget att verksamheter som bidrar till hållbar utveckling i skolan får stöd och resurser. Detta bör ges regeringen till känna.