Motion till riksdagen
2009/10:Ub494
av Lars Gustafsson m.fl. (kd)

Förbättring av validering


Förslag till riksdagsbeslut

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om validering av utländska examina.

Motivering

Det är en allmän uppfattning att Sverige är dåligt på att ta tillvara invandrares yrkeskompetens. Alltför ofta får vi höra berättelser om personer med akademiska utbildningar som antingen saknar jobb eller har väldigt lågt kvalificerade arbeten. Detta är ett gigantiskt slöseri med både mänskliga och ekonomiska resurser. Sverige måste bli bättre på att tillvarata den kompetens som finns i vårt land i form av människor från andra länder. Det måste bli lättare att få en utländsk examen validerad i Sverige, och arbetsförmedlingarna måste bli bättre på att se den kompetens som finns hos personer med examen eller yrkeserfarenhet från andra länder.

Ett exempel som tydligt illustrerar problematiken är en person från Irak som var utbildad elektriker men som på en arbetsförmedling fick reda på att hans utbildning inte var värd något i Sverige. När han väl fick hjälp av ett socialt företag att söka jobb med hjälp av sin elektrikerutbildning fick han jobb omedelbart. Det är ett exempel på när myndigheter agerar bromskloss och där engagerade medarbetare i privata företag hittar andra möjligheter. Det är också ett exempel som visar på vikten av validering, att personer som kommer från andra länder får sin kompetens validerad så att de kan få användning för den i Sverige. Det är ett slöseri av stora mått både med mänskligt och ekonomiskt kapital att inte se och använda dessa personers kompetens.

Myndigheten för yrkeshögskolan inrättades och startade sitt arbete den 1 juli 2009. Myndigheten ersatte den tidigare Myndigheten för kvalificerad yrkesutbildning. I nära samverkan med arbetslivet ska myndigheten stödja utvecklingen av en nationell struktur för validering.

Ett förslag vi vill se där den nyinrättade myndigheten kan agera samordnare är att Arbetsförmedlingen ska ha som krav att nyttja och använda examina som personer har tagit i andra länder även om de inte är giltiga i Sverige. Högskoleverket har i budgetpropositionen för 2009 tilldelats ett utökat uppdrag att bedöma utländsk utbildning och att förmedla kunskapen till andra myndigheter och organisationer. Man har tidigare hävdat brist på kunskap om utländska examinas validitet för att neka människor en möjlighet att utöva ett yrke de kanske praktiserat i många år. Med de förstärkta förutsättningar den nya myndigheten för yrkeshögskolan ger, kan en bredare kunskap ge tillräckligt underlag för att använda den kompetens som annars går outnyttjad.

Stockholm den 2 oktober 2009

Lars Gustafsson (kd)

Désirée Pethrus Engström (kd)

Holger Gustafsson (kd)