Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att kårobligatoriet inte bör avskaffas innan frågan om tillfredsställande finansiering av studenters inflytande inom den högre utbildningen är löst.
Den borgerliga regeringen har presenterat ett förslag som innebär att kårobligatoriet avskaffas. Förslaget är utformat så att studenternas inflytande riskerar att slås i spillror. Det innebär också att regeringen lägger ett antal nya kostsamma uppgifter på högskolorna utan att skjuta till en enda krona för detta. Det är djupt ansvarslöst mot alla som verkar inom den högre utbildningen.
Idag organiseras studentinflytandet genom att alla som studerar blir medlemmar av studentkårerna. Kårernas arbete finansieras med en avgift de själva beslutar. I hela Sverige finns tusentals studentrepresentanter som utvecklar utbildningarna, förbättrar studenters levnadsvillkor och skapar mötesplatser.
Frågan om huruvida studenternas inflytande ska utövas genom att det är obligatoriskt att vara med i särskilda högskoleorgan som kårer och nationer har varit omtvistad i decennier. Socialdemokraterna hade gärna löst den frågan i brett samförstånd över partigränserna. Alla partier var faktiskt eniga om att utreda hur studenternas inflytande kunde behållas och förbättras om kår-obligatoriet avskaffas. Men regeringen har nu kastat viktiga delar av utredarens förslag i papperskorgen och ignorerat remissinstanserna.
Regeringen föreslår att studentkårerna ska få behålla en femtedel av sina intäkter genom ett nytt statligt stöd. Alla realistiska bedömare inser att högskolorna kommer att få stå för en stor del av mellanskillnaden. För till exempel studentkåren på Högskolan i Jönköping innebär förslaget en inkomstförlust på 455 kr per student och år. Det skulle få till följd att mycket av studentkårens verksamhet kommer att försvinna om kåren inte kan hitta andra inkomstkällor.
Sedan den borgerliga regeringen tillträdde har den finansierat varje förändring inom den högre utbildningen genom nedskärningar på andra håll i högskolan. Den har konsekvent vägrat investera nya pengar. Socialdemokraterna anser att anslagen till högre utbildning behöver öka och kvaliteten stärkas. Därför kommer vi inte att medverka till att högskolorna tvingas ta pengar från utbildningskvalitet eller studieplatser för att delfinansiera det studentinflytande regeringen redan begränsat.
Regeringen har meddelat att den inte är beredd att finansiera ett avskaffande av kårobligatoriet. Därmed innebär förslaget ett hot mot kvaliteten på de svenska universiteten och högskolorna. Vi anser att alternativet att behålla kårobligatoriet är att föredra.
Den borgerliga regeringen avser endast att skjuta till medel motsvarande 105 kr per student och år, trots att regeringens egen utredare har föreslagit det tredubbla. Vi socialdemokrater anser att ett avvecklande måste ske på ett ansvarsfullt sätt som säkerställer ett starkt elevinflytande.
Det finns inte någon särskild pott med pengar för studenternas studiesociala frågor. Detta innebär att resterande pengar måste tas från utbildningsanslagen samtidigt som studentkårerna måste göra kraftiga nedskärningar av sina verksamheter.
Att avskaffa kårobligatoriet innebär ett försvagat studentinflytande och riskerar utbildningens kvalitet. Dessutom minskar studenternas inflytande över den egna utbildningen. Kritiken har varit hård från studenterna. Många lokala studentkårer samt Sveriges Förenade Studentkårer har varit starkt kritiska, vilket får ses som ett tecken på att förslaget att sänka studentinflytandet inte är bra.