Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av att öka jämställdhetsarbetet.
För närvarande arbetar en delegation för jämställdhet i skolan. Den kommer att lämna sitt förslag till slutbetänkande 2010. Därefter kommer det att bli nödvändigt att regeringen tar fram en strategi för att utjämna skillnaderna i resultat mellan pojkar och flickor. De alltmer ökande skillnaderna i betygsresultat mellan pojkar och flickor måste brytas.
Vi vet att flickor och pojkar behandlas olika från vaggan till graven. Små flickor identifierar sig med sin mamma och pojkar måste ta avstånd från samma mamma för att hitta sin identitet. Flickor leker nära sin lärare på förskolan och pojkar leker med varandra långt ifrån. Flickor utvecklar sitt språk eftersom de ständigt tränar, pojkar behöver ofta mer stimulans för att hitta alla ljud när de är små.
Förskolan ska bjuda på en jämställd uppväxt oavsett kön men de förskolor som filmat och sett vad de gör i verkligheten upptäcker att när de tar hand om en flicka vid påklädning så avbryts detta när en pojke ska ha hjälp. I samma situation, där pojken får hjälp och flickan kommer fram för att också få hjälp får hon vänta.
Redan som små tränas vi olika men vi tror att vi behandlar alla lika oavsett kön. Och vi vet att som skolelever har flickor bättre betyg än pojkar men ändå är många av de högre posterna i samhället besatta av män.
Detta kan upptäckas med hjälp av bland annat genuspedagoger som alla kommuner i Gävleborg numera har utbildat. Dessa genuspedagoger hjälper till att få oss alla att se hur vi gör i vardagen och hur vi borde göra istället.
Till exempel i Gävleborg finns en lång tradition att arbeta med jämställdhet då vi är det län som har störst könsuppdelad arbetsmarknad. Trots allt vet vi att de län som har arbetstillfällen som väljs av båda könen är mest framgångsrika. Vi behöver se konsekvenser av ett mer strategiskt jämställdhetsarbete som kan leda fram till en förändring. Därför behöver vi se över hur vi kan utveckla ett nationellt kunskapscentrum för jämställdhetsarbetet.