Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om utökad läkar- och tandläkarutbildning vid Umeå universitet.
Idag finns drygt 200 läkarvakanser i de fyra nordligaste landstingen, Västernorrland, Jämtland, Västerbotten och Norrbotten, bland annat inom allmänmedicin och psykiatri. Detta drabbar primärvården och den psykiatriska vården i Norrlandslänen mycket hårt.
De fyra norrlandstingen tvingas årligen lägga cirka 200 miljoner kronor på så kallade hyr- och stafettläkare för att täcka de svåraste vakanserna. En stafettläkare kostar cirka 45 000 kronor i veckan. Hade det funnits tillräckligt med utbildade läkare i Sverige och Norrland skulle dessa pengar ha räckt till att direkt anställa 200 fasta specialister med en mycket bättre service och kontinuitet för patienterna jämfört med tillfälliga hyrläkare.
Även på tandläkarsidan finns ett stort antal vakanser som drabbar Norrlandslänen.
Till detta kommer snabbt ökande pensionsavgångar för både läkare och tandläkare. Detta gör att tandläkarkåren kommer att minska kraftigt om inte utbildningen ökas ordentligt de närmaste åren.
För att klara läkarförsörjningen i den norra sjukvårdsregionen är det därför nödvändigt att utöka läkarutbildningen med minst 40 årsplatser och att utöka tandläkarutbildning med 15 årsplatser vid Umeå universitet.