Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av att undersöka hur staten kan stimulera landets kommuner att inrätta kommunala idrottsskolor.
Barn älskar aktiviteter, alltifrån sporter som fotboll, handboll, till dans, scouter med mera. Skolan har ett stort ansvar att barnen ska mötas av en anda av öppenhet och engagemang och stimuleras till ett livslångt aktivt idrottande. Trots det så är Sverige ett av de länder i Europa som har minst antal timmar schemalagd idrott i skolan.
En kartläggning av 3 500 grundskolor i Sverige visar att 90 procent av skolorna har mindre än 2 timmar idrott i veckan. Flest antal gymnastiktimmar har skolorna i Västerbotten medan grundskolorna i Östergötland, Västra Götaland och Stockholm har minst antal minuter idrott på schemat. Skillnaden i den schemalagda tiden för idrott i skolan kan vara flera timmar mellan olika skolor, visar undersökningen.
Idrottslivets organisationer tar ett mycket stort ansvar för barnens idrottande. De sköter det mycket bra, men det kan finnas och finns också begränsningar för deras arbete. På en ort kan en förening och en idrott vara så dominerande att möjligheterna är begränsade att finna andra alternativ.
För att förbättra barnens möjligheter att idrotta i skolan och på fritiden bör det undersökas om möjligheterna att staten stimulerar landets kommuner att inrätta kommunala idrottsskolor. Det ska då ske under samma former och förutsättningar som de kommunala musik- och kulturskolorna har i dag. De ska på samma sätt verka i en tradition av frivillighet utan inträdesprov, dvs. de ska vara en skola för alla.
De kommunala idrottsskolorna bör naturligtvis samarbeta med idrottsrörelsen som har en lång erfarenhet av barnidrott.