Motion till riksdagen
2009/10:Ub444
av Agneta Berliner (fp)

Klassrumsfärdighet och best practice


fp1133

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att Skolverket bör få i uppdrag att kartlägga andra länders sätt att utveckla klassrumsfärdigheter och ta till vara best practice-erfarenheter samt att ta fram ett förslag på hur svenska skolor kan bli bättre inom detta område.

Motivering

Framgångsrika skolsystem kännetecknas av stora satsningar på lärarnas klassrumsfärdigheter. Det är något förvånande att goda exempel inte sprids inom den svenska skolvärlden, så som de gör inom andra länder och även inom andra branscher i Sverige. Sverige behöver studera andra länders sätt att utveckla klassrumsfärdigheter och bli bättre på att ta tillvara best practice-erfarenheter.

I en rapport från McKinsey (How the best performing school systems come out on top, september 2007) analyseras hur vissa skolsystem har lyft sig och fått bättre resultat i internationella kunskapsundersökningar. Man menar att enda sättet att förbättra resultatet i skolorna är att förbättra själva undervisningen – goda resultat är bara möjliga om systemet stödjer och underlättar högkvalitativ undervisning.

En starkt bidragande framgångsfaktor som beskrivs är ständigt pågående fortbildning och pedagogiska diskussion om best practice. Kompetensutvecklingen tas in i klassrummet och görs till rutin. I rapporten beskrivs olika sätt att ta till vara goda erfarenheter när det gäller klassrumsfärdigheter. I ett land måste alla lärare besöka och observera kollegor under åtminstone åtta lektioner per termin. I ett annat arbetar lärare i lag för att analysera och utveckla modellektioner. I ett tredje får lärare demonstrera de bäst utvecklade lektionerna för en grupp instruktörer, följt av diskussion och feedback. Det finns mycket att lära av framgångsrika skolsystems sätt att arbeta med klassrumsfärdigheter och best practice. Skolverket bör därför få ett uppdrag att kartlägga andra länders sätt att utveckla klassrumsfärdigheter och ta tillvara best practice-erfarenheter. I uppdraget bör ingå att ta fram ett förslag för hur svenska skolor kan bli bättre inom detta område. Detta bör riksdagen ge regeringen till känna.

Stockholm den 4 oktober 2009

Agneta Berliner (fp)