Motion till riksdagen
2009/10:Ub442
av Agneta Berliner (fp)

Utvärdering av mentorprogram


fp1121

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att göra en nationell utvärdering av etablerade mentorprogram för barn och unga för att ta till vara den kunskap och erfarenhet som finns i programmen.

Motivering

Ett antal mentorprogram för ungdomar genomförs varje år i Sverige. Huvudmän är ofta kommuner, högskolor och ideella organisationer. Mycket talar för att mentorskap är en effektiv metod för förebyggande socialt arbete om det följer vetenskapliga riktlinjer. I Sverige har inga vetenskapliga utvärderingar gjorts, men amerikansk evidensbaserad forskning visar att mentorskap ger många positiva effekter som mindre skolk, färre slagsmål, bättre skolresultat och mindre benägenhet att använda droger och alkohol.

Israel har ett landsomfattande statligt program, Perach, där högskolestudenter är mentorer åt skolbarn i åldrarna 8–12 år. Programmet stödjer barn med behov av hjälp med sina studier och bidrar även till integrationen eftersom en stor del av barnen är immigranter. Programmet har inspirerat till ett liknande projekt, Näktergalen, vid Malmö högskola, vilket i sin tur inspirerat till mentorprogram i ett flertal EU-länder. Förra året startade även Norges regering, i samarbete med Malmö högskola, en mentorssatsning vid åtta norska högskolor och universitet för låg- och mellanstadiebarn.

Mentor Sverige arbetar för att ge ungdomar styrkan att stå emot våld och droger. Ett antal exempel finns också på olika projekt kring mentorföretag och entreprenörsmentorer för att stimulera entreprenörskapet i skolan genom ett utvecklat samarbete mellan skola och näringsliv. Mentormodellen har de senaste åren även börjat användas av arbetsförmedlingar för att ge arbetslösa ungdomar en mentor med erfarenhet av arbetsliv, rekrytering och kunskap om arbetsmarknaden.

Mentorer bör i ökad utsträckning ses som en tillgång i Sverige och inte minst inom den svenska skolan. Kunskap och erfarenhet från framgångsrika mentorprogram bör tas tillvara. Jag förordar därför att en utvärdering av etablerade mentorprogram görs, att kunskap om framgångsrika mentorprogram sprids samt att det görs en statlig satsning för att stimulera mentorprogram för studiehjälp. Detta bör riksdagen ge regeringen till känna.

Stockholm den 28 september 2009

Agneta Berliner (fp)