Motion till riksdagen
2009/10:Ub430
av Chatrine Pålsson Ahlgren (kd)

Arbetsmiljövandringar i skolan


Förslag till riksdagsbeslut

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att införa arbetsmiljövandringar i skolan.

Motivering

Arbetsmiljön i skolan är ett viktigt men alltför lite diskuterat ämne. Barnombudsmannen har presenterat en rapport om skolans arbetsmiljö, med utgångspunkt i elevernas egna upplevelser. Den visar att det finns mycket att göra inom området.

Situationen är mycket allvarlig på flera håll runt om i landet, och ingen vuxen skulle acceptera att arbeta på en arbetsplats med lika dålig arbetsmiljö som flera elever tvingas att göra. Berättelserna är många om dålig ventilation, nedklottrade inventarier och äckliga toaletter. Skolorna runt om i Sverige ser mycket olika ut och har olika förutsättningar på grund av bland annat elevantal, byggnadsår, närmiljö, skolklimat och personalsammansättning. Även om många elever går på skolor med god arbetsmiljö är det dock mycket allvarligt att flera elever runt om i landet tvingas uppleva en arbetsmiljö som inte kan anses vara acceptabel.

I dag genomförs en skyddsrond på skolorna någon gång om året. I denna deltar skolledning och skyddsombud. Enligt arbetsmiljölagen ska i dag eleverna från årskurs 7 i grundskolan ges tillfälle att utse elevskyddsombud som representerar eleverna i skyddsverksamheten. Detta arbetssätt borde utvidgas och inkludera alla elever från förskoleklass i arbetsmiljövandringar på skolan. Rektor ansvarar för att de genomförs och skolledningen bör leda vandringen. Eleverna måste vara representerade med en elevrepresentant från varje klass tillsammans med en fastighetsingenjör. Det ska också vara fullt möjligt att en kommunpolitiker deltar. Arbetsmiljövandringar bör ske regelbundet, både utomhus och inomhus. De äldre eleverna bör – precis som de anställdas skyddsombud – få den utbildning de behöver för att klara sitt uppdrag. Det gäller framför allt kunskap om arbetsmiljöarbete och de regler som finns på arbetsmiljöområdet. Dessutom bör även kunskap om skollagen och läroplanerna ingå.

Stockholm den 5 oktober 2009

Chatrine Pålsson Ahlgren (kd)