Motion till riksdagen
2009/10:Ub429
av Michael Anefur och Chatrine Pålsson Ahlgren (kd)

Skolans likabehandlingsplaner


Förslag till riksdagsbeslut

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att arbetet med skolans likabehandlingsplaner ska prioriteras.

Motivering

Enligt barn- och elevskyddslagen (2006:67) ska varje skola upprätta en likabehandlingsplan. Planen skall syfta till att främja barns och elevers lika rättigheter oavsett kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, sexuell läggning eller funktionshinder. Planen ska också bidra till att förebygga och förhindra trakasserier och annan kränkande behandling. Skolverket har utfärdat riktlinjer för hur dessa planer kan se ut och vad de bör innehålla.

För Kristdemokraterna är likabehandlingsplanerna viktiga. Att barn och ungdomar får vistas i en skolmiljö som så långt som möjligt är befriad från trakasserier, diskriminering och kränkande behandling är oerhört viktigt. Utan en trygg skolmiljö blir kunskapsinhämtandet lidande och barnen tappar i självförtroende och självkänsla. Likabehandlingsplanen är ett viktigt redskap för att implementera värdegrundsarbetet i skolan.

Det finns dock stora brister i skolornas hantering av likabehandlingsplanen. Majoriteten av de skolor som Skolverket har inspekterat sedan 2006 då lagen infördes har brister i arbetet med likabehandlingsplanen. 70 procent av de kommunala och 63 procent av de fristående skolor som har inspekterats sedan den 1 april 2006 har brister, antingen i utformandet eller i upprättandet av likabehandlingsplanen. Att många skolor fortfarande helt saknar likabehandlingsplaner är särskilt allvarligt.

Lagen ställer höga krav och kräver delvis ny kunskap om diskriminering. Det är viktigt att eleverna har en god kunskap om att en likabehandlingsplan finns och om dess innehåll. Skolinspektionen bör inom ramen för skollagen ges sanktionsmöjligheter, till exempel möjlighet att utdela vite, om en skola inte förmår att inom rimlig tid åtgärda påtalade brister. Det är av stor vikt att arbetet med likabehandlingsplanerna prioriteras och ges verkligt innehåll.

Stockholm den 5 oktober 2009

Michael Anefur (kd)

Chatrine Pålsson Ahlgren (kd)