Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av verkligt lika villkor för skolor oavsett huvudman.
Ska modellen för svenskt skolväsende behålla sin legitimitet hos skattebetalarna borde varje regering inse att det är viktigt att kommunala och fristående skolor behandlas lika.
Så är inte fallet idag. I regeringens proposition 2008/09:171 sägs rent ut att kommuner inte får minska bidragen till fristående skolor när de behöver spara. Däremot är det fritt fram att spara in på kommunala skolor – detta trots att propositionen har den i sammanhanget smått parodiska titeln ”Offentliga bidrag på lika villkor”.
Barn med särskilda behov har sedan länge sin självklara och lagliga rätt till extra stöd och hjälp, och det är alldeles utmärkt. Men om en fristående skola bedömer att en elev behöver placeras utanför skolan för att eleven har särskilda behov får kommunen betala. Effekten har blivit att nästan alla barn med särskilda behov som kostar mycket pengar hamnar hos kommunen och då får eleverna i den kommunala skolan de facto mindre pengar per elev till sin klass. Barn med särskilda behov som sedan länge har sin självklara och lagliga rätt till extra stöd och hjälp diskrimineras med det här systemet.
Barnombudsmannen (BO) har särskilt understrukit att det inte är till barns fördel att barn sållas ut på ett sådant sätt att barn med särskilda behov så gott som alltid ska gå i en klass med kommunal huvudman. Regeringen bör ta initiativ till en lagreglering som innebär att kommunala och fristående skolor behandlas lika.