Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om vikten av att stödja glashantverksutbildningen i Kosta.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om samarbete i Norden för vissa hantverksutbildningar.
Kosta Glascenter avbryter sitt elevintag till en av sina glashantverksutbildningar. Detta är en direkt följd av att Skolverket minskat statsbidraget från 94 246 kronor/läsår till 42 000 kronor/läsår. Denna minskning gäller från årsskiftet. Detta gör det naturligtvis svårt för kommunen att fortsätta driva utbildningen. De elever som tidigare kommit in på utbildningen får fullfölja densamma men man väljer alltså att stoppa nya intag.
Utbildningen vid Kosta Glascenter har som syfte att utbilda elever från alla nordiska länder och har varit betydelsefull för att utbilda glaskonstnärer i hela Norden. Inte minst har den varit viktig för att utbilda vuxna blivande konstnärer. Av dem som går utbildningen på Glascenter startar många egen verksamhet i konstglashyttor men vissa också vid glasbruken.
Det har under många år varit svårt att finna tillräckligt många elever också till andra hantverksutbildningar i Sverige. På många håll i landet har man gått samman i större regioner för att kunna få elevunderlag till de yrkes- och hantverksutbildningar som man erbjuder.
Detsamma gäller i andra nordiska länder. Det har inneburit att en mängd utbildningar har fått läggas ner samtidigt som antalet yrkesverksamma inom yrkesområdena därmed minskat. Detta är naturligtvis icke önskvärt, både ur synvinkeln att vissa yrken riskerar att dö ut och ur synvinkeln att äldre yrkesverksamma inte får möjlighet att överföra sina kunskaper till yngre förmågor.
Många av de utbildningar som är svåra att finna tillräckligt många elever till finns inom kulturområdet eller inom områden som ligger nära kulturen. Det kan vara allt från hattmakare till speciella snickare som kan renovera äldre byggnader på ett tidstypiskt sätt eller som glashantverkare i Glasriket.
De utredningar som gjorts visar tydligt på behovet av att samordna utbildningar på olika sätt. Man kan bredda rekryteringsunderlaget och finna elever från omgivande län men också i våra nordiska grannländer. Inte minst finns ett behov av att ta tillvara den genuina yrkeskompetens som finns inom hantverksyrkena innan de nuvarande yrkesutövarna faller ifrån.