Motion till riksdagen
2009/10:Ub392
av Lars-Arne Staxäng och Hans Rothenberg (m)

Engelska i förskolan


m1611

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att införa undervisning i engelska i förskolan.

Motivering

Vi lever i dag i en allt mer internationell värld där människor möts över gränser och där studenter ofta åker utomlands för att studera och finna nya intryck. Vår möjlighet att kommunicera kan därför inte längre hindras av språkbarriärer när många arbeten i dag också kräver allt större språkkunskaper. I dag är vårt andra språk i Sverige engelska. Engelskan har intagit rollen som det dominerande språket världen över och är i dag det officiella språket i 53 länder. Lägger man därtill samtliga länder där engelskan har en särskild ställning talas språket sammanlagt av närmare två miljarder människor. Engelska är i dag ett kärnämne i den svenska skolan som alla grundskoleelever måste kunna och bli godkända i för att ha möjlighet att gå vidare till högre studier. Därför finns det all anledning att lyfta fram och stärka dess roll i undervisningen.

Efterfrågan på ökade språkkunskaper har blivit allt större, och en förmåga att använda engelska är därför nödvändig vid studier, resor och yrkesmässiga relationer. Införandet av engelskundervisning redan i förskolan syftar därför till att tidigt utveckla den kommunikativa förmågan i engelska, vilket är nödvändigt för internationella kontakter, en allt mer globaliserad arbetsmarknad samt inte minst för att elever tidigt skall kunna ta till sig den snabba utveckling som i dag sker genom IT-samhället.

Flera forskningsresultat visar på hur viktigt det är att ha ett eget modersmål, där man kan kommunicera med alla uttryck som kroppsspråk, fakta och känslor. Men forskningen visar också att man är mycket öppen för nya intryck och språkinlärning, när man är mellan 2 och 6 år. I de förskolor och skolor både inom och utom Sverige där man har tvåspråksundervisning förbättras ofta elevernas kunskaper i båda språken på ett påtagligt sätt, och eleverna får en livslång färdighet i dessa språk. Det är dock mycket viktigt att språkinlärningen sker på ett pedagogiskt riktigt sätt, och att det blir på barnets villkor.

En tidigare engelskundervisning stärker också elevens kunskaper i engelskt tal och skrift samtidigt som analysförmågan förbättras och rustar elever för framtida högre studier där man exempelvis ofta kommer att stöta på engelsk litteratur. Över 10 procent av kurserna på vårt lands universitet och högskolor bedrivs i dag också helt eller delvis på engelska. Skall Sverige även framöver behålla sin framskjutna position med goda resultat i engelska krävs det därför att engelska som vårt andra språk får en större och tydligare roll i undervisningen redan i förskolan och i grundskolan. Därför anser vi att regeringen bör se över möjligheterna att införa engelskundervisning för barn redan i förskolan.

Stockholm den 5 oktober 2009

Lars-Arne Staxäng (m)

Hans Rothenberg (m)