Motion till riksdagen
2009/10:Ub386
av Mats Pertoft m.fl. (mp)

Möjliggöra undantag från nationella prov


mp661

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att möjliggöra undantag från nationella prov.

Motivering

Den nuvarande regeringen har beslutat att införa obligatoriska nationella prov i årskurs tre och göra de tidigare frivilliga nationella proven i årskurs fem obligatoriska. Tidigare har nationella prov enbart varit obligatoriska i årskurs nio, vilket är ett logiskt avstämningstillfälle eftersom eleverna då ska ha nått den kunskapsnivå som föreskrivs i kursplaner och läroplanen för grundskolan. Att nationella prov nu blir obligatoriska i årskurs tre och fem innebär att det finns en förväntning om att alla elever ska lära sig samma saker samtidigt.

Den nya regeln skapar ett stort problem för Waldorfskolorna, som lägger upp undervisningen på att annat sätt enligt en av Skolverket godkänd kursplan. Den innebär att de lär sig saker delvis i en annan ordning än vad man gör i den offentliga skolan. Hittills har det inte varit några problem eftersom eleverna haft likvärdiga kunskaper som de som föreskrivs i de nationella styrdokumenten när de gått ur årskurs nio.

Att alla skolor nu tvingas genomföra nationella prov i årskurs tre och fem innebär att skolor kan tvingas välja mellan att överge sin pedagogik och särart eller att eleverna testas på kunskaper som de inte alls har hunnit gå igenom. Miljöpartiet anser att båda dessa alternativ är olyckliga och vill därför att en möjlighet till att begära undantag från nationella prov införs. På samma sätt som man efter prövning av Skolverket skall kunna tillämpa ett annat bedömningssystem än betyg skall det även vara möjligt att begära undantag från att delta i de nationella proven – detta under förutsättning att man tillämpar en av Skolverket godkänd alternativ kursplan som leder till likvärdiga resultat i årskurs 9 som i den offentliga skolans kursplan. Denna möjlighet skall naturligtvis gälla såväl kommunala som fristående skolor.

Stockholm den 4 oktober 2009

Mats Pertoft (mp)

Lage Rahm (mp)

Peter Rådberg (mp)

Tina Ehn (mp)

Bodil Ceballos (mp)

Mikaela Valtersson (mp)