Motion till riksdagen
2009/10:Ub379
av Eva Olofsson m.fl. (v, c, m, fp, kd, mp)

Barnkonventionen i högre utbildningar


-v331

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att kurser i barnets rättigheter ska vara obligatoriska på utbildningar för grupper som i sin yrkesutövning kommer att ha kontakt med barn och unga.

Motivering

Att göra verklighet av barnkonventionen på ett sätt så att den konkret påverkar barns situation på nationell och lokal nivå innebär en utmaning. Det handlar om att transformera konventionens ideologi och idéer till praktisk handling och konkreta beslut.

Kunskaper om barnkonventionen bör ingå i utbildningen för alla som efter sin examen kommer att arbeta med barn eller ha arbeten som i hög grad påverkar barnets rättigheter. Respekt för barn skall genomsyra allt beslutsfattande i samhället, vilket innebär att konventionen berör flera yrkesområden och bör integreras i en rad olika utbildningar.

Det finns en växande efterfrågan – inte minst från kommuner och utbildningsinstitutioner i Sverige – på erfarenhet och kunskap om barnets rättigheter. Det saknas diskussioner för att nå fram till kunskap, förståelse och samsyn och ett integrerat arbetssätt utifrån ett rättighetsperspektiv.

Det är viktigt att kunskap om konventionen främst handlar om att kunna agera enligt konventionens anda och intentioner och att sätta barnets rättigheter i centrum i den kommande yrkesutövningen. Att de människor som i sin yrkesutövning har till uppgift att fatta beslut som har betydelse för barns liv och vardag gör det utifrån en genuin kunskap och förståelse för vad som är barnets bästa är av central betydelse, såväl för det enskilda barnet som för barnkonventionens förverkligande i Sverige. I dag är oftast de kurser som behandlar barnets rättigheter valbara, d.v.s. inte obligatoriska, till exempel inom socionomutbildningar.

Det är också av största vikt att inventera pågående forskning och att samordna nätverk av forskare och forskningsmiljöer för att belysa och problematisera begreppet barnets rättigheter ur ett tvärvetenskapligt synsätt. Det är ytterligare ett steg att försöka flytta fram positionerna för att förverkliga de intentioner som konventionen har om att samhället ska ha en helhetssyn på barn.

Stockholm den 3 oktober 2009

Eva Olofsson (v)

Ulrika Carlsson i Skövde (c)

Krister Hammarbergh (m)

Maria Lundqvist-Brömster (fp)

Rosita Runegrund (kd)

Jan Lindholm (mp)