Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att ge kommunerna större möjligheter att påverka etableringen av friskolor.
Den svenska skolan syftar till att ge alla barn och ungdomar goda kunskaper utifrån en gemensam värdegrund med gemensamma mål. Den gemensamma skolan är därför viktig; samtidigt är det värdefullt att barn och föräldrar har möjlighet att välja bland alternativa pedagogiska inriktningar. Friskolorna kan bidra med mångfald, vilket är positivt eftersom den ofta är en förutsättning för utveckling och pedagogisk förnyelse.
Mångfalden måste dock vara förenlig med ett nationellt och kommunalt ansvar för en sammanhållen och likvärdig skola, där kvaliteten kan garanteras och insynen kan säkerställas. Tyvärr har det som var tänkt som ett komplement till den kommunala skolan blivit en fri etablering i stor omfattning som sker på bekostnad av kvalitet och framförhållning. En fri etablering av friskolor gagnar inte eleverna och den gagnar inte skattebetalarna.
Kommunerna behöver därför ges ett större inflytande över etableringen av friskolor än vad de har idag. Det är Skolinspektionen som prövar och godkänner en friskola. Kommunen är remissinstans och kan avstyrka en etablering. Problemet är att kommunen har bevisbördan för att det finns påtagliga negativa följder, dessutom ska regeln enligt förarbetena användas med återhållsamhet. Det innebär att det är mycket svårt för en kommun att förhindra en skoletablering. I princip råder fri etablering av friskolor i Sverige, vilket inte var tanken från början.
Reglerna behöver ändras, så att kommunerna ges större möjligheter att påverka etableringen av friskolor.