Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att i samband med den nya gymnasiereformen ge utrymme för en ny inriktning mot mat på naturbruksprogrammet.
Samhället idag är starkt fokuserat på mat och livsmedel. I stort sett varje tv-kanal har någon form av eget matprogram med kända kockprofiler. Var och varannan dag kommer en ny kokbok ut i bokhandeln. Runt om i landet har konsumenter i allt större utsträckning vallfärdat till stadens torg och ”Bondens marknad” för att kunna köpa närproducerade, ofta ekologiskt odlade, produkter av hög kvalitet.
Också i politiken har matfrågorna kommit att spela en allt större roll. Regeringen har antagit en offensiv vision om att Sverige ska bli det ledande matlandet i Europa. Det har även tagits fram en handlingsplan för detta.
För att främja en fortsatt utveckling av en god matkultur är det angeläget att stärka kunskaperna och förbättra utbildningsmöjligheterna. Bra utbildning är en viktig förutsättning för att nå högt ställda mål.
Den första grunden måste läggas i hemmen men även i för- och grundskola för att få långsiktiga bra resultat. I gymnasieskolan finns idag olika program som berör livsmedelskedjan.
På naturbruksgymnasium ges idag kunskap om råvaruproduktion. Livsmedelsprogrammet ger kunskap om beredning och restaurangprogrammet ger kunskap om tillagning.
Naturbruksprogrammet och restaurangprogrammet är populära program som attraherar ungdomar.
Alla dessa program fokuserar dock på sin del i livsmedelkedjan och tar inget helhetsgrepp.
Med naturbruksprogrammet som grund kan det skapas inriktningar mot mat där hela livsmedelskedjan belyses. I Gävleborg håller en inriktning på naturbruksgymnasiet att etableras som ger ungdomar en möjlighet att välja ”mat” som inriktning med hela livsmedelskedjan i fokus. Därmed stärks möjligheterna för eleverna att efter genomgången utbildning välja på olika inriktningar från jord till bord.