Motion till riksdagen
2009/10:Ub312
av Berit Högman m.fl. (s)

Undervisningsgaranti


s15015

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en undervisningsgaranti.

Motivering

Ungdomsarbetslösheten är nu uppe i nästan 22 procent. Det är en skam att ett land som Sverige inte kan ta tillvara unga människors kraft. En alltför stor del av de unga arbetslösa saknar fullständiga gymnasiebetyg. Med all sannolikhet har många tappat intresset för skolan redan i grundskolan.

Ungdomstiden kan vara hård och svår på många sätt. För en del saknas stöd från vuxengenerationen, för andra kan det vara andra psykosociala bekymmer som gör att skolgången inte fullföljs. Det kan till och med vara så att det är skolan som missat att se en elevs särskilda behov.

Vi får aldrig acceptera att en stor skara unga till följd av dålig närvaro i skolan får en dålig start i livet. På många andra områden inom välfärdspolitiken har vi i riksdagen stiftat lagar som säkerställer rättigheter. Det kan vara rätten till barnomsorg inom 3–4 månader, rätten att välja vårdgivare eller rätten att låna böcker gratis på biblioteket.

För att inte fler unga skall missa sin skolgång är det angeläget att det tas krafttag mot den otillåtna frånvaron i skolan. I föräldrabalken finns en skyldighet för föräldrarna att se till att barnen går i skolan. Skolan har, enligt skollagen, en skyldighet att se till att barnen ges rätt till undervisning även om det kan ske med hemundervisning, distansundervisning eller på annat sätt. Det finns idag ingen tidsgräns för hur länge det får gå innan skolan sätter in de resurser som säkerställer barnens skolgång. På det sättet kan barnen hamna i en långdragen process där samhällets instanser, oavsett om det är skolan, de sociala myndigheterna eller andra, kan hävda att ”det pågår ett arbete” omkring denna elev. En del ungdomar går i ”baklås”. Vi får inte överge dessa unga.

Vi vill se över möjligheten att utreda införandet av en undervisningsgaranti. Denna skall garantera att skolan efter exempelvis tre veckors ogiltig frånvaro har en skyldighet att göra en plan för hur en elev skall få sin undervisning. En sådan lagstiftning skulle dels understryka skolplikten, dels underlätta för berörda lärare och rektorer att få de resurser som krävs för att eleven ska återgå till skolan eller få sin undervisning i hemmet. Ett liknande arbetssätt finns idag beträffande planer för elever som mobbas i skolan.

Stockholm den 2 oktober 2009

Berit Högman (s)

Ann-Kristine Johansson (s)

Tommy Ternemar (s)

Marina Pettersson (s)

Lars Mejern Larsson (s)