Motion till riksdagen
2009/10:Ub308
av Eliza Roszkowska Öberg (m)

Distansutbildningar


m1058

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att tillåta distansutbildningar.

Motivering

Distansundervisning är generellt sett förbjuden inom den svenska grund- och gymnasieskolan. Sofiaskolan på Söder i Stockholm har emellertid erhållit dispens att bedriva distansundervisning för bland annat sjuka och utlandssvenskar. Därutöver har Värmdö gymnasium fått i uppdrag av Skolverket att sköta undervisningen för svenska gymnasieelever som befinner sig utomlands, då deras föräldrar exempelvis arbetar med biståndsfrågor eller bedriver forskning utomlands. För några år sedan antogs även svenska elever (som bodde i Sverige) på Värmdö gymnasiums distansutbildning, men detta förfarande fick kritik från Skolverket. Så fick man inte göra – trots att det i huvudsak handlade om elever med social fobi och elever som bodde långt bort.

Skolverket har nu signalerat att man vill tillåta en något mer generös tillståndsprövning, men förfarandet ska fortfarande vara strikt och stelt. Skolverkets inställning rimmar illa med regeringens valfrihetsreformer på skolområdet och går tvärs emot de pedagogiska möjligheter som har öppnas upp med modern teknologi, såsom IT och lärplattformar i undervisningen.

Nämnda pedagogiska lösningar möjliggör en effektiv distansundervisning med bibehållna kravbilder. Samtidigt öppnas dörren till alla elever som stimuleras och lär sig mer då modern teknologi används i undervisningen. Det är välkänt att modern teknik numera genomsyrar våra liv på ett genomgripande sätt. Detta blir särskilt tydligt bland gruppen barn och ungdomar, där drygt 80 procent använder Internet dagligen eller nästan dagligen.

En sådan utveckling finns all anledning att omfamna från politiskt håll. Gymnasieskolan, som är en frivillig undervisningsform, måste tillåtas att genomföra distansutbildningar för de elever som efterfrågar just denna undervisningsform. Skolverkets uppgift handlar då mer om att fokusera på att alla elever, genom eget arbete, ska kunna erhålla de kunskaper och färdigheter som de behöver för att förverkliga sina livsdrömmar. Det är genom valfrihet och ett tydligt kunskapsfokus som vi bygger framtidens kunskapsskola.

Stockholm den 16 september 2009

Eliza Roszkowska Öberg (m)