Motion till riksdagen
2009/10:Ub299
av Anneli Särnblad och Kurt Kvarnström (s)

Hållbar konsumtion för barn och unga


s15019

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om hållbar konsumtion för barn och unga.

Motivering

I dagens konsumtionssamhälle möter ungdomar ständigt en lång rad erbjudanden som kan vara svåra att överblicka konsekvenserna av. I alltför många fall kan vi se konsekvenserna av att människor inte alltid behärskar denna situation utan gör kortsiktiga och felaktiga val som till slut kan innebära att de fastnar i skuldfällan.

Konsumentverket har tagit fram skolmaterial om privatekonomi, konsumentskydd och hållbar konsumtion. På sin webbplats har man tips för ungdomar och idéer för skolans arbete med konsumentfrågor.

Det är mycket viktigt att skolan lär ut konsumentkunskap och därmed blir den viktigaste kunskapskällan istället för att massmedier kliver in och tar den rollen och ökar risken för ungdomar att hamna i konsumtionsfällan och därmed kanske också skuldfällan.

Konsumentverkets information kring dessa frågor har varit en stor hjälp i ungdomars och skolans arbete. Hur kommer det att fungera framöver när Konsumentverkets arbete med tillgänglighet till service upphör i mars 2009 enligt regeringens proposition 2007/08:78?

Vi menar att skolan och lärarna kan och måste spela en viktig roll på detta område. Det handlar om att uppfylla läroplanens mål om att förbereda eleverna för vuxenlivet och arbetsmarknaden. Det behövs utbildning för hållbar utveckling och hållbar konsumtion. Kunskap är en avgörande faktor för att hållbar konsumtion ska uppnås. Det är därför nödvändigt att den genomsyrar all utbildning, från förskolan och skolan till högskolan och folkbildningen.

Runt om i landet bedrivs spännande förskole- och skolprojekt, till exempel i att träna barn och ungdomar i att budgetera och kalkylera kostnader, så kallad konsekvensekonomi.

Förhoppningsvis kan detta ge starkare och mer välinformerade konsumenter i framtiden. Tv-program som ”Lyxfällan” blir då överflödiga.

En översyn bör göras för att undersöka hur man på bästa sätt kan stödja och uppmuntra alla goda förslag, idéer och projekt inom detta område.

Stockholm den 1 oktober 2009

Anneli Särnblad (s)

Kurt Kvarnström (s)