Motion till riksdagen
2009/10:Ub298
av Fredrik Lundh och Veronica Palm (s)

Barns rätt att utvärdera sina lärare och sin skolsituation


s6029

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om barns rätt att utvärdera sina lärare och sin skolsituation.

Motivering

Med den borgerliga utbildningspolitiken har man infört nya regler där eleverna ska bli utvärderade och granskade. Vi tycker inte att det är en väg till en bättre skola att föra in betygsliknande skriftliga omdömen från första klass för att utvärdera eleven. Istället bör man tänka på att göra barnen mer delaktiga i skolan och undervisningen och se det som en del av en bättre skola för eleverna.

Att föra in betygsliknande skriftliga omdömen av eleverna från första klass är befängt. Hur ska en sjuåring veta hur man ska bete sig för att läraren ska bli nöjd? Och är det helt styrda elever som inte vågar ha egna åsikter som vi ska forma i den nya skolan? Vill vi inte istället ha barn som vågar stå för sina åsikter och gärna utvecklar debatten i klassrummet istället för att sitta tysta i rädsla för att få ett dåligt omdöme?

Däremot anser vi att barnens synpunkter skulle öka kvaliteten på utbildningen. En skriftlig utvärdering av skolan och lärarens insatser måste givetvis ske med hänsyn tagen till elevens ålder och mognad. Eller för att citera barnkonventionens artikel 12: ”Konventionsstaterna skall tillförsäkra det barn som är i stånd att bilda egna åsikter rätten att fritt uttrycka dessa i alla frågor som rör barnet, varvid barnets åsikter skall tillmätas betydelse i förhållande till barnets ålder och mognad.”

Arbetet med elevinflytande och elevdemokrati skiljer sig mycket åt mellan olika kommuner i Sverige. På vissa håll fungerar meningsutbytet mellan elever och lärare bra men på många håll brister det. Det är därför viktigt att en standardnivå för elevers rätt till utvärdering av skolan formuleras. Precis som vuxna har rätt att utvärdera sin arbetsmiljö och arbetssituation ska barnen ha samma rätt. På så sätt kan arbetet med en skola för alla fortsätta.

Stockholm den 29 september 2009

Fredrik Lundh (s)

Veronica Palm (s)