Motion till riksdagen
2009/10:Ub284
av Monica Green (s)

Högskolan i Skövde


s6019

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av att utveckla möjligheterna att bedriva forskning vid Högskolan i Skövde.

Motivering

De högskolor som finns i glesbygdsregioner gör en stor nytta för det omgivande samhället. Den regionala tillväxten påverkas i hög grad av att det finns en högskola i närheten. Navet i en tillväxtregion är ofta högskolan och de synergieffekter den ger. Forskningen behöver människor som för ut den. Doktorander och grundutbildningsstudenter som fått undervisning med stark forskningsanknytning är ofta bärarna av forskningsresultaten ut i näringsliv och offentlig sektor. Genom att satsa på en väl utbyggd grund- och forskarutbildning, och genom att uppmuntra till ökad samverkan mellan akademi och näringsliv, får vi ut mer för skattemedlen.

Att bedriva forskning på många lärosäten har flera fördelar. Det stärker forskningsanknytningen i grundutbildningen. Det gör det lättare för högskolorna att rekrytera goda forskare och höja andelen disputerade lärare. Den forskning som bedrivs vid högskolorna har ofta, såsom i Skövdes fall, ett gott samarbete med det lokala och regionala näringslivet och har nära till tillämpning och kommersialisering. Forskning ska kunna bedrivas i hela landet och på sina egna meriter. Därför vill vi göra det möjligt att få examinationsrätt för forskarstuderande på smalare ämnesområden och inte bara på bredare vetenskapsområden som i dag. Då kan mindre högskolor som har spetskompetens inom ett eller några ämnen själva utbilda doktorander och studenter på avancerad nivå utan att kvalitativ forskning bedrivs inom hela vetenskapsområdet. Det är av kvalitetsskäl viktigt att det inte finns några institutionaliserade konkurrensnackdelar i resursfördelningssystemet på grund av ett lärosätes storlek.

På Högskolan i Skövde finns ett knappt hundratal doktorander, främst knutna till tre lokala forskningscentrum. Den mest omfattande forskningen finns inom datavetenskap, systembiologi och teknisk simulering. Forskningen som bedrivs vid Högskolan i Skövde är alltså fokuserad på utveckling av avancerade informationstekniska system och modeller där människans förutsättningar och behov sätts i centrum. Det är ett led i högskolans strävan att föra samman relaterade kunskapsområden för att främja en stark och tvärvetenskaplig kunskapstillväxt. För att stärka utvecklingen vid Skövde högskola och tillväxten i västra Sverige är det viktigt att forskningspolitiken tar hänsyn till och främjar villkoren för forskning vid mindre och medelstora högskolor.

Stockholm den 30 september 2009

Monica Green (s)