Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att säkerställa ett avskaffande av fribeloppet för studiemedel.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att avskaffa fribeloppet avseende lånedelen i studiemedlen.
Det är glädjande att alliansregeringen har tagit initiativet till att höja fribeloppet med 30 000 kronor. Problemet ligger dock i att det överhuvudtaget finns en fribeloppsgräns. Systemet leder till att en student som arbetar för mycket, och därmed betalar skatt som bidrar till statens inkomster, får ett lägre studiemedel för resten av terminen.
Den nuvarande politiken genomsyras av ett synsätt där studenter delas in i kategorier där en student är en student och en arbetare är en arbetare. På en modern arbetsmarknad fungerar det dock inte så och hela Sverige skulle tjäna på ett mer modernt synsätt. Fribeloppet är inte en del av en modern utbildningspolitik på en modern arbetsmarknad.
Det bästa vore att göra en indelning på bidrag och lånedel, där fribeloppet avskaffas – i vart fall för lånedelen av det studiestöd som erbjuds. Det är rimligt att lånedelen står opåverkad av extrainkomster från arbete eftersom det premierar flit. Däremot kan bidragsdelen av studiestödet fortfarande påverkas av extrainkomster.
Alla tjänar på ett avskaffande av fribeloppsgränsen. Fler studenter kan hel- eller delfinansiera sina studier, vilket är bra ur flera aspekter. För det första kan fler avsluta sina studier utan att vara maximalt belånade. För det andra kan arbetslivserfarenhet från studietiden göra det lättare att få arbete. För det tredje skulle svartjobben minska eftersom studenter inte längre skulle behöva dölja sin inkomst. Ett ökat samarbete skulle också kunna komma till stånd mellan olika företag och institutioner när studenter skriver uppsats eller genomför projekt. Staten kan dessutom spara pengar eftersom ett avskaffande av fribeloppet skulle innebära att studenter inte behöver låna lika mycket pengar som i dag.
Det kan ligga en viss logik i att begränsa studiestödet till den som ändå klarar av att försörja sig. Studielånen ska dock ändå betalas tillbaka och därför bör lånen inte heller påverkas av studentens inkomst.