Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om läkarutbildning i Dalarna.
Snart har ett kvarts sekel förflutit sedan Sverige satsade på en utbyggnad av läkarutbildningen på nya orter. På samma sätt som andra länder i Europa och Nordamerika borde det vara dags även för oss att börja etablera nya läkarutbildningar.
Ett landsting som ligger långt ifrån en sjukvårdsutbildning har nämligen redan idag svårt att rekrytera läkare på ett stabilt och långsiktigt hållbart sätt, en problematik som kommer bli än större i framtiden. Redan i dag leder bristen på läkare i ett landsting utan egen läkarutbildning, som till exempel Dalarna, till omfattande kostnader. Enligt uppgift betalade landstinget i Dalarnas län under 2008 ca 116 miljoner kronor (i landet som helhet betalades totalt 1,8 miljarder kronor) för att hyra in så kallade stafettläkare. Detta motsvarar 421 kr per invånare i Dalarna, per capita mer än dubbelt så mycket som riksgenomsnittet.
Läkarförbundet har gjort en undersökning som visar att Sverige behöver ytterligare 1 500 heltidsarbetande allmänläkare redan i dag. Inte mindre än 4 000 läkare kommer att saknas inom bara fem år i Sverige – av dem 120 i Dalarna – om inget görs till följd av pensioneringar, ökade vårdbehov och en demografisk utveckling med allt fler äldre och då inte minst de i synnerligen hög ålder.
Den långsiktiga lösningen är inte att fortsätta förlita sig på läkare utbildade utanför Sverige. I praktiken saknar vårt land kontroll över såväl innehåll som kvalitet i läkarutbildningen, en situation som är ohållbar. Jens Schollin, professor i barnmedicin och rektor vid Örebro universitet, uppger att hela 60 procent av de läkare som fick svensk läkarlegitimation 2008 hade utbildats utanför landet, inte minst i Danmark där antalet utbildningsplatser är 60 procent högre än i Sverige.
Den nuvarande situationen innebär inte bara höga kostnader för landstingen, utan också att kvaliteten inom vården hotas på lång sikt. Därför är det nu angeläget att Sverige börjar utbilda fler läkare. Hittills har regeringen utökat läkarutbildningen med 170 platser, men Högskoleverket förespråkar nu 300–400 nybörjarplatser. Samtidigt behöver det finnas sjukhus och andra vårdinstitutioner i närheten av läkarutbildningarna för de studerande att praktisera vid. Lösningen finns naturligtvis i att det runt om i Sverige finns sjukhus på en mängd platser. Örebro universitet har nu lämnat in en ny ansökan om att få bedriva läkarutbildning, efter att ha åtgärdat de kvalitetsproblem som Högskoleverket påpekat vid en tidigare ansökan.
Samtidigt befinner sig Örebro betydligt närmare redan befintliga utbildningar än Borlänge–Falun, och därför skulle effekten på läkartätheten bli större i fler län om en ny läkarutbildning förlades till Dalarna. En ny läkarutbildning bör förläggas till Dalarnas län. Detta bör riksdagen ge regeringen till känna.