Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att kunskap om Norden bör integreras i de kurs- och ämnesplaner som för närvarande är under utarbetande.
Skolverket utarbetar för närvarande nya kurs- och ämnesplaner. Det finns ett behov av ett innehåll som inkluderar kunskap om Norden, såväl sambandet mellan de nordiska länderna som länderna i sig. I de befintliga kursplanerna, liksom i de tidigare, är ett nordiskt perspektiv markerat. Den svenska skolan är sedan 1994 målstyrd, vilket innebär att det ändå inte finns någon garanti för att det nordiska perspektivet verkligen tas upp i undervisningen. Ett av målen bör vara är att ge varje ungdom en nordisk upplevelse under sin skoltid och att detta skall förverkligas även i de nya svenska kursplanerna.
Den svenska regeringen har nyligen understrukit vikten av att det nordiska perspektivet lyfts fram på ett flertal samhällsområden. Vid ett gemensamt regeringssammanträde med Finlands och Sveriges regeringar den 14 maj 2009 antogs ett gemensamt samarbetsdokument som mycket tydligt framhåller betydelsen av ett ökat nordiskt samarbete för att öka Nordens internationella inflytande. Det nordiska samarbetet ses också som en del i europeiska samarbetet. Kunskap om Norden är således angelägen inte enbart av traditionella bildningsskäl utan lika mycket av skälet att det redan betydande nordiska samarbetet kommer att öka än mer i framtiden. Det kommer att förutsätta att svenska elever har kunskaper som på ett självklart sätt inrymmer det nordiska perspektivet inom en mängd politiska, ekonomiska, sociala och kulturella fält. Det pågående märkesåret innehåller tydliga indikationer på detta.
Med hänvisning till ovanstående bör Skolverket tillse att kunskap om Norden integreras i de kurs- och ämnesplaner som för närvarande är under utarbetande. Det gäller framför allt ämnena historia, samhällskunskap, geografi, de estetiska ämnena och svenska i litteratur- och grannspråksundervisningen för både grundskolan och gymnasieskolan.