Motion till riksdagen
2009/10:Ub234
av Catharina Bråkenhielm (s)

Inrättande av en psykiatriutbildning


s3025

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om förändringar i grundutbildningen för läkare och inrättande av en psykiatriutbildning.

Motivering

Idag råder brist på psykiatriker och underskottet ser inte heller ut att minska inom överskådlig tid. I dagens utbildningssystem för läkare väljs inriktning först efter genomgången grundutbildning. Genom till exempel inrättande av en ny läkarutbildning, i denna motion kallad för psykiatriutbildning, där studenten redan på grundnivå specialiserar sig gentemot psykiatrin skulle det vara enklare att dimensionera andelen utbildningsplatser utifrån kommande behov. Vi skulle också få ut fler nyexaminerade psykiatriker i vården snabbare.

Förändringar uppfattas nästan alltid som kontroversiella, men så här är utbildningen upplagd för till exempel dem som studerar till tandläkare – en utbildning som har många gemensamma kurser med läkarprogrammet men där studenternas profession är bestämd redan från början.

Vid till exempel de flertal civilingenjörsutbildningar som finns klarar studenterna av att före påbörjade studier välja sin yrkesinriktning. Även i USA väljer läkare inriktning när de söker till läkarutbildningar. Däremot skiljer sig antagningsförfarandet och grundkraven åt mellan länderna.

Detta skulle också kunna innebära en kvalitetsökning av utbildningen, där bland annat en del skulle kunna innefatta delar av den farmaceutiska utbildningen. Det är kunskaper som förmodligen är viktigare för en psykiatriker än hur somatisk vård ska ges.

Därför bör man se över möjligheterna att göra en utredning på området som belyser eventuella fördelar och nackdelar med en sådan förändring av grundutbildningen och inrättandet av en psykiatriutbildning. Detta bör genomföras för att förhindra en kommande kris där Sverige står utan en tillräckligt stor andel psykiatriker, något som drabbar alla dem som lider av psykisk ohälsa negativt.

Stockholm den 28 september 2009

Catharina Bråkenhielm (s)