Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att genomföra en översyn av sexualundervisningen i skolan.
Det finns skäl att se över sexualundervisningen i skolan, inte minst mot bakgrund av det faktum att antalet våldtäkter ökar. Enligt Brå är det framförallt våldtäkter där parterna inte står varandra nära som ökar. Våldtäkter där fler än en gärningsperson varit inblandad har också ökat.
Vi har under det senaste halvåret kunna ta del av ett antal tragiska händelser där unga flickor och pojkar har varit inblandade. Ofta har alkohol eller droger varit med i bilden.
Ett annat skäl är också den frustration som sannolikt många flickor och pojkar idag känner när det gäller just sex och samlevnad. Var går gränserna och vem sätter dessa?
En del unga flickor ger uttryck för att de känner sig ”tvungna att ställa upp” på vad som anses vara normalt sex. Exempel som anges är bl.a. analsex, och sex med flera personer samtidigt, samt tjejernas upplevelse av att killarna förväntar sig sex om de bjuder dem på drinkar etc. Lägg därtill den bild av sex och samlevnad som ges i de porrfilmer som enkelt kan ses i bostaden via Internet, betal-tv-kanaler och dvd-filmer.
Om det är så att alltfler främst får sin ”kunskap” om vad sex och samlevnad är på detta sätt, då måste skolans sexualundervisning förändras ordentligt. Undervisningen borde även innehålla relationspsykologi, hur killar och tjejer fungerar, vad sexualitet är även ur ett jämställdhetsperspektiv då det finns många myter att ta död på, främst kanske vad gäller kvinnors sexualitet, och om att sätta sina egna gränser, att också ge tydlig information om var gränserna går: att någons nej alltid är ett nej och att sex tvärtom ska vara något naturligt och ett positivt inslag i våra liv.
När alkohol är med i bilden så inträffar det allför ofta att både flickor och pojkar gör saker som de annars inte skulle göra. Det är viktigt att vi vuxna förmedlar positiva kunskaper för att stödja våra ungdomar i deras utveckling. Unga flickor och pojkar kan lätt få för sig att den bild av nära relationer som förmedlas via t.ex. tv-såpor är en spegling av det verkliga livet. Där måste skolan vara en viktig länk för att nå ut till ungdomarna. Inom skolans värld finns det idag tillgång till kuratorer, psykologer, lärare och andra vuxna som är förebilder för de unga. I kristider minskas ofta de tjänster som är till för att stödja de unga. De drabbas i första hand av nedskärningar då den rena kärnverksamheten värnas.
Ge unga människor kunskap, insikt och självförtroende. Regeringen bör därför överväga att göra en översyn av såväl sexualundervisning som lärarutbildning inklusive fortbildning.