Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att införa en elbilsinriktning på fordonsprogrammet på gymnasiet.
Den tekniska utvecklingen bland persontransportfordon sker i rasande fart. Den starka efterfrågan på miljövänliga transportmedel gör att en övergång från i huvudsak förbränningsmotorer i våra bilar till en fordonspark med stor mängd hybrid- och elmotorer kan vara nära förestående.
Elhybridfordon har två drivsystem, förutom en elmotor också en förbränningsmotor som assisterar vid längre körningar. Med en elhybridbil kan utsläppen av växthusgaser i bästa fall minska med uppåt 40 procent jämfört med en likvärdig konventionell bensinbil.
Laddhybrider, på engelska plug-in hybrid, utvecklas för närvarande av många tillverkare. Dessa har större batterier som kan laddas via elnätet. Det möjliggör ren eldrift i flera mil.
Utvecklingen för laddhybrider och elbilar påverkas av flera faktorer: dels bilindustrins prioriteringar och vilka utvecklingsresurser som satsas, dels bilarnas (batteriernas) tillförlitlighet och kostnadsutveckling samt av politiska beslut om styrmedel och hur snabbt infrastrukturen för laddning byggs ut.
Det är viktigt att arbeta aktivt gentemot samtliga dessa faktorer för att få en så smidig övergång till elhybrider och elfordon som möjligt. Därför bör också den tekniska kompetensen inom fordonsservicebranschen tas i beaktande.
I dagsläget är gymnasieskolans fordonsutbildning inriktad på förbränningsmotorer och de elmotorinriktningar som finns är KY-utbildningar riktade mot truckfordon. I syfte att stå väl förberedda för ett teknikskifte inom fordonsflottan bör kursplanerna för fordonsprogrammet innefatta ökad möjlighet för elever att välja att inrikta sig mot elmotorer. Detta bör riksdagen ge regeringen till känna.