Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att ta bort fribeloppet för studiestödet.
Det är mycket bra att fribeloppet för studenter från den 1 januari 2011 höjs med cirka 30 000 kronor. Regeringens förslag innebär att fribeloppet beräknas höjas från dagens 107 000 kronor till cirka 136 400 kronor per kalenderår för en heltidsstudent. I praktiken betyder det att en student skulle kunna tjäna cirka 23 500 kronor per månad under två sommarmånader och dessutom jobba en del helger med en lön på upp till 8 900 kronor per månad utan att det minskar studiemedlen.
Men det räcker tyvärr inte hela vägen. Det är en viktig princip att det ska löna sig att arbeta, och detta torde gälla även för studenter. Studenter som i dag arbetar vid sidan av studierna drabbas inte sällan av betydande marginaleffekter. Också vid förhållandevis måttliga inkomster trappas studiemedlen ned.
Om en som student vill arbeta lite extra för att kunna åka iväg på semester eller unna sig något utöver det vanliga borde vi applådera initiativet och inte straffa den enskilde med lägre studiestöd. Det rimmar även illa med den arbetslinje som nu förs från regeringens sida att de studenter som vill arbeta samtidigt som de sköter sina studier inte får göra detta utan att drabbas av negativa ekonomiska följder.
Vi borde därför tvärtom uppmuntra studenter som frivilligt vill ta ett större eget ansvar för sin försörjning genom att ta bort fribeloppet för studiestödet.