Motion till riksdagen
2009/10:Ub204
av Katarina Brännström och Inger René (m)

Konsumentekonomi som obligatorium i gymnasieskolan


m1033

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att konsumentekonomi bör bli obligatoriskt i gymnasieskolan.

Motivering

Ungdomar är idag en av våra köpstarkaste grupper, därför utsätts de också för ett allt hårdare kommersiellt tryck. Det ökade utbudet av tjänster och varor frestar och ställer därmed ökade krav på kunskap. Konsumtionen har ökat samtidigt som antalet skuldsatta ungdomar har ökat. Förra året kom det in 130 000 ärenden till kronofogden gällande ungdomar mot drygt 125 000 ärenden under 2007.

Genom att ta snabba lån, såsom sms-lån, har dagens ungdomar möjlighet att konsumera trots att de egentligen inte har några pengar. Många ungdomar vet för lite om de regler som styr vår dagliga konsumtion. Ungdomarna förstår inte heller alltid vad det innebär att ta ett lån med återbetalning av hela lånet inom till exempel en månad. I många fall struntar man i att betala eller så har man inte ekonomiska möjligheter att betala skulden. Risken är stor att man hamnar i en skuldfälla där man sedan tar ett nytt lån för att lösa det gamla.

En sådan anmärkning kvarstannar i tre år och kan till exempel göra det omöjligt att få ett lägenhetskontrakt. Man kan till och med riskera att aldrig blir kvitt sina skulder eller drabbas av indrivning eller utmätning med allt större hopplöshet och stora svårigheter i livet. Många föräldrar har inte heller kunskap om eller förstår inte riskerna de unga utsätts för.

Utbildning är därför nödvändigt för att ungdomar ska bli bra konsumenter. Ungdomar bör därför redan i skolan få kunskaper om grunderna i konsumentekonomi och så tidigt som möjligt få lära sig att hantera sina inkomster och utgifter. Det behövs för att dagens unga ska bli bra och medvetna konsumenter.

Idag finns det inte någon kurs med benämningen konsumentekonomi i gymnasieskolan. I många fall blir det upp till den enskilda lärarens kunskaper och intresse för att undervisa i konsumentfrågor.

Den absolut viktigaste åtgärden för att människor ska undvika att hamna i en skuldfälla är att höja kunskapsnivån. Vi vill därför att konsumentkunskap införs som en obligatorisk del i undervisningen för alla gymnasieprogram. Ett införande av konsumentekonomi som en del av undervisningen skulle eliminera risken att redan tidigt i livet fastna i skuldfällor.

Stockholm den 23 september 2009

Katarina Brännström (m)

Inger René (m)