Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att öka antalet utbildningstimmar i privatekonomi, juridik och samhällskunskap i grundskolan och gymnasiet.
I finanskrisens spår väcks frågan om unga människors förmåga att hantera sin privatekonomi. Inte sällan hörs historier om personer som tvingas gå från hus och hem efter att ha belånat allt de äger och om unga människors stora skulder. Det har fram till idag varit väldigt lätt att låna pengar och även om bankerna nu i många fall säger nej så finns det andra som säger ja. Slogans som ”vi säger ja när andra säger nej” eller ”även till dig med betalningsanmärkningar” blir mer och mer vanliga i marknadsföringen för att få fler att låna pengar.
I denna djungel av vad som kan tyckas snabba och enkla lån är det viktigt att man vet sin begränsning och har koll på sin privatekonomi. Att så inte är fallet visar sig tydligt när tusentals ungdomar varje år hamnar hos kronofogden för att de inte kan betala sina lån. De drabbas av betalningsanmärkningar och kreditförbud på grund av att de inte skött sina ekonomiska åtaganden. De här anmärkningarna belastar dem sedan långt fram i livet.
Behovet av ekonomiskt kunnande ökar ständigt och man måste idag i relativt tidig ålder ta hand om olika ekonomiska åtaganden, så som räkningar för mobiltelefon, bil, lägenhet, köpekontrakt och avbetalningskontrakt.
Om vi ska ha ett fungerande samhälle är det viktigt att våra ungdomar får de bästa förutsättningar att klara av situationen och ha bästa möjliga kunskaper om ekonomi, juridik och samhälle för att kritisk kunna jämföra exempelvis detaljerna i olika affärsuppgörelser och hur räntan och återbetalningstider påverkar ekonomin. Detta är självklart för många men långt ifrån alla har tillräcklig kunskap.
Vi behöver mer samhällskunskap på högstadiet där man dels får mer tid till att förklara hur hela vårt samhälle fungerar ekonomiskt, dels mer tid till att lära våra ungdomar hur man ska sköta sin privatekonomi och sina juridiska åtaganden. Det ekonomiska ansvaret börjar allt tidigare; det är då angeläget att skolan börjar tidigare med utbildning i juridik och ekonomi så att våra ungdomar kan klara av den nya situationen på bästa sätt. Vi måste snarast vidta åtgärder i form av fler undervisningstimmar. Ingen ska behöva gå ut skolan utan att ha tillräckliga kunskaper om hur samhället fungerar, både ekonomiskt och juridiskt.