Motion till riksdagen
2009/10:U351
av Mehmet Kaplan (mp)

Mänskliga rättigheter i Patani, södra Thailand


mp915

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att den svenska regeringen agerar genom EU och FN om situationen i Patani, södra Thailand.

Motivering

Läget beträffande de mänskliga rättigheterna i södra Thailand (Patani) är alarmerande. Thailand är ett av svenska folkets favoritresmål och bara några mil från turistparadiset Phuket är det politiska förtrycket genomgripande med rapporter som vittnar om godtyckliga arresteringar, misshandel och dödsfall. Våld sanktionerat av statsmakten, inklusive tortyr, försvinnanden, politiska mord och avrättningar utan föregående rättsliga prövningar, förekommer utan några som helst statliga utredningar efteråt.

Läget i södra delarna av Thailand är svårt efter införandet av undantagstillstånd 2004. Armén fick fria händer, vilket fick Thailands orättvisa behandling av den etniska malajiska och muslimska minoriteten att framstå än tydligare och kaoset har sedan dess ökat markant. Över 3 500 dödsfall har rapporterats från oberoende människorättsorganisationer sedan 2004. Idag är södra Thailand den region som ligger ekonomiskt mest efter då det inte finns något ansvarstagande över hur regionen styrs. Förtroendet för centralregeringen är lågt hos den etniska minoriteten, som är i majoritet i Thailands södra delar, då regimen fortfarande vägrar att åtala de våldsbrott som begåtts av polis och militär mot den etniska minoriteten. Den etniska malajiska befolkningen som funnits där sedan området ockuperades av Thailand och som sedermera blev annekterat av Thailand 1902 behöver omvärldens stöd. Under året som gått har arresteringar, mord, försvinnanden och andra brott mot mänskliga rättigheter ökat. Södra Thailands befolkning befinner sig i ett mycket svårt läge och regeringens beväpning, stöd och rekrytering av buddhistiska paramilitärer i området hotar att långsiktigt utvecklas till ett fullskaligt etniskt krig. Det är nu viktigt att den svenska regeringen kraftfullt agerar genom EU och FN för en dialog mellan regimen, oppositionen och den etniska minoriteten. Våldet måste upphöra, förtroendeingivande insatser behöver genomföras och de högst rimliga anspråken från den etniska minoriteten måste tillmötesgås för ökad demokrati, fred och uppfyllelse av de mänskliga rättigheterna samt för att en ekonomisk utveckling i regionen ska kunna ske. Bland dessa anspråk finns rätten att få uttrycka den egna kulturen, utöva den muslimska religionen, använda det malajiska språket och få styra regionen på liknande villkor som andra regioner i landet.

Stockholm den 6 oktober 2009

Mehmet Kaplan (mp)