Motion till riksdagen
2009/10:U344
av Mikael Oscarsson m.fl. (kd, fp, c, m, mp)

Fonden för Auschwitz-Birkenaus bevarande


Förslag till riksdagsbeslut

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att utreda förutsättningarna för ett långsiktigt åtagande att stödja restaureringen av förintelselägret i Auschwitz-Birkenau.

Motivering

Den 1 september i år var det 70 år sedan andra världskriget inleddes med Nazi-Tysklands anfall på Polen i Gdansk (Danzig), följt av kommunistiska Sovjetunionens attack mot Polen i öst. Vi vet i dag att detta var upptakten till att upp emot 60 miljoner människor miste livet, varav fler civila än soldater. Enligt Forum för levande historia beräknas 13 miljoner av dessa ha mördats i koncentrationsläger och liknande. Av dessa var 5,3–6,3 miljoner judar, 2,5 miljoner kristna polacker, 3,3 miljoner sovjetiska krigsfångar och 200 000–500 000 romer. Dessutom dog stora grupper av t.ex. handikappade, motståndsmän, homosexuella och Jehovas vittnen. Den viktigaste och värsta platsen i Förintelsens historia är Auschwitz-Birkenau där 1,5 miljoner miste livet. Bara under 60 dagar sommaren 1944 mördades 400 000 människor och kremerades eller brändes öppet.

Det vilar ett stort ansvar på oss som lever i dag att värna om freden och se till att brott som dessa, mot mänskligheten och civilisationen, aldrig upprepas. Vi måste berätta för varje ny generation om krigets fasor och om utrotningslägren.

Sedan 1979 är Auschwitz upptaget på Unescos världsarvslista. I dag håller dock själva lägren med byggnaderna på att falla sönder tillsammans med lämningarna av fångarna. 95 procent av kostnaderna för att bevara dessa minnesmärken har täckts av polska staten, och först 1990 kom det första utländska bidraget. Nu behövs dock en investering på 120 miljoner euro, vilket fått flera länder att vakna upp och inse vikten av att Auschwitz bevaras för eftervärlden. Därför har t.ex. norska staten nu gått in med 2 miljoner kronor.

En skriftlig fråga i Sveriges riksdag i september 2009 om vilka åtgärder utrikesminister Carl Bildt avsåg att vidta för att Sverige ska bidra ekonomiskt till bevarandet av Auschwitz-Birkenau för kommande generationer, resulterade i att Utrikesdepartementet bidrog med 1 miljon kronor till fonden för Auschwitz-Birkenaus bevarande.

Detta är mycket positivt. Sverige bör även långsiktigt åta sig att ekonomiskt stödja restaureringen av Auschwitz-Birkenau. Detta bör riksdagen ge regeringen till känna.

Stockholm den 2 oktober 2009

Mikael Oscarsson (kd)

Agneta Berliner (fp)

Staffan Danielsson (c)

Helena Rivière (m)

Peter Rådberg (mp)

Lennart Sacrédeus (kd)

Stefan Tornberg (c)

Cecilia Wigström i Göteborg (fp)

Jan Ertsborn (fp)

Lars-Arne Staxäng (m)