Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att Sveriges regering i EU och FN bör verka för att Taiwan ska kunna delta i och bidra till FN och dess underorganisationer.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att utveckla Sveriges diplomatiska förbindelser med Taiwan.
I över ett halvt sekel har Taiwan i praktiken varit en självstyrande demokrati. Med full respekt för de mänskliga fri- och rättigheterna genomfördes den 22 mars förra året Taiwans fjärde direkta presidentval och det andra fredliga maktskiftet, då president Ying-jeou Ma valdes.
Trots att Taiwan har en av folket vald regering anser Kina att det är en kinesisk provins. Efter år av hårda konflikter mellan dem båda driver sittande president Ying-jeou Ma nu en mer försonlig politik gentemot Kina än tidigare regeringar. En varaktig fred och en god relation är någonting oerhört positivt för såväl de båda nationerna som för övriga världen.
Med sina 23 miljoner invånare är Taiwan den 18:e största ekonomin i världen och en stor handelsaktör på världsmarknaden. Taiwan har diplomatiska förbindelser med över 20 länder, en egen utrikespolitik, ett eget nationellt försvar och alla politiska och ekonomiska avtal förhandlas med den valda regeringen. Med andra ord är Taiwan en viktig aktör i såväl handel som diplomati.
Trots sin betydande roll i världsekonomin är Taiwan utestängt från många världsorganisationer. Sedan år 1993 har man varje år ansökt om ett deltagande i FN och dess fackorgan, helt utan framgång. I år ansökte Taiwan endast om deltagande i ICAO (International Civil Aviation Organization) samt UNFCCC (United Nations Framework Convention on Climate Change). Trots vikten av gränsöverskridande klimatsamarbeten avslogs även dessa ansökningar, fastän Taiwan i år endast ansökte om ett ”meningsfullt deltagande”, vilket skulle ha inneburit att de fanns med i den verksamhet som bedrivs av FN:s fackorgan, istället för ett fullvärdigt medlemskap. Ett sådant deltagande har varmt välkomnats av många betydande instanser och nationer, däribland USA, Nya Zeeland, Japan samt EU-kommissionen.
Att Taiwan inte fullt ut kan delta i FN:s aktiviteter är problematiskt för det samarbete mellan världssamfundets medlemmar som krävs för att med kraft kunna arbeta med gränsöverskridande problem så som konflikthantering, fredsförebyggande, handel, katastrofinsatser, klimatförändringar, organiserad brottslighet, internationell terrorism med mera.
Med anledning av den stora betydelse som Taiwan har i såväl världsekonomi som diplomati är det ett stort problem att Taiwan inte fullt ut kan delta på lika villkor på den internationella arenan. Vi motionärer anser att Taiwans medborgare har rätt att vara företrädda i FN. Detta bör vara Sveriges linje och vi bör i internationella sammanhang arbeta för att detta även skall vara EU:s gemensamma målsättning. Därför menar vi att Sveriges regering i EU och FN bör verka för att Taiwan ska kunna delta i och bidra till FN och dess underorganisationer.