Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att verka för mänskliga rättigheter i Kina och Tibet.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att verka för en enhetlig linje inom EU gällande Tibet.
Hur många människor som dödats i Tibet på grund av våld och förtryck är svårt att veta, men det är många. Dalai Lama, som sedan den 10 mars 1959 befinner sig i landsflykt, har inte krävt oberoende för sitt land, bara större självständighet. Trots det ser vi hur den kinesiska regeringen nu med alla till buds stående medel försöker stänga gränserna mot Tibet. Dialogen mellan Kina och Dalai Lamas sändebud har gått i stå. Den kinesiska regimen har totalt förkastat dokumentet Memorandum om genuin autonomi för det tibetanska folket.
Situationen gällande mänskliga rättigheter i Kina och i Tibet är under all kritik. I Tibet sitter nu mängder av personer fängslade utan rättegång eller enbart med summariska rättegångar som grund. Detta eftersom de har protesterat mot den kinesiska regimens förtryck av tibetaner. Risken för att dödsstraff utfärdas är stor, rättssäkerheten är så gott som obefintlig och informationen om vad som händer med dessa fångar är mycket knapphändig.
OS i Kina medförde stora diskussioner om demokrati och mänskliga rättigheter i Kina. Många höjde då sina röster för att Kina måste demokratiseras. Men efter OS har lite hänt. Omvärlden tycks ha glömt de krav som ställdes på Kina. Enligt Reportrar utan gränser så bidrog inte OS alls till att journalister, bloggare eller dissidenter fick en bättre tillvaro. Ingen av landets samvetsfångar släpptes inför eller under OS. I en av USA:s utrikespolitiska rapporter pekar man istället på att Kina har ökat förföljelsen av kulturella och religiösa minoriteter. Frihetsberövandet och förföljelsen av politiskt oliktänkande har också ökat i omfattning.
Sverige måste fortsätta att vara en tydlig röst för dem som sitter fängslade utan grund och för dem som riskerar dödstraff på grund av sin kamp för ett fritt Tibet. Det vore också önskvärt att EU kunde tala tydligt och gemensamt i denna fråga. Regeringen bör därför verka för en ökad samsyn inom EU så att starkare påtryckningar kan göras för mänskliga rättigheter i Kina och i Tibet.