Motion till riksdagen
2009/10:U267
av Barbro Westerholm (fp)

Reserestriktioner för hivpositiva


fp1388

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om Sveriges internationella arbete för att förmå andra länder att avskaffa reserestriktioner för hivpositiva.

Motivering

Hiv/aids är en globalt spridd sjukdom och en av de absolut allvarligaste sjukdomarna i vår tid. Förutom det lidande som ligger i själva sjukdomen, som till följd av otillräckliga resurser till bromsmediciner fortfarande skördar miljoner människoliv, finns det också utbredda fördomar mot människor med hiv. Det sociala stigma som hivpositiva utsätts för är en allvarlig kränkning av den mänskliga värdigheten och försvårar också möjligheten att leva ett bra liv trots sjukdomen.

Det är därför mycket allvarligt att mellan 60 och 70 länder fortfarande nekar hivpositiva rätten att resa till eller vistas i landet, enbart på grund av hivstatusen. Bland dessa länder finns diktaturer som Kina, Saudiarabien och Förenade Arabemiraten, men också demokratier som USA, Sydkorea och Ungern. I USA krävs särskilt tillstånd för hivpositiva, även vid korttidsvistelser, och utan sådant tillstånd kan personen deporteras ur landet. Detta trots att USA är det land där aids upptäcktes.

Generella reserestriktioner för hivpositiva har inget som helst värde ur preventionssynpunkt. För det första har hiv redan etablerat sig som en global sjukdom. För det andra och viktigare: hiv överförs lyckligtvis inte vid vanliga sociala kontakter. Reserestriktionerna kan däremot användas politiskt av ett lands ledning, antingen för att visa handlingskraft i största allmänhet eller för att spela på främlingsfientliga attityder och föreställningar om ”utländsk smitta”. Detta får förödande följder för dem som är hårdast utsatta – de hivpositiva själva, som nekas rätten till rörelsefrihet.

I förlängningen skadar restriktionerna också en effektiv hivprevention, eftersom de straffar den som tagit ett hivtest som visat sig positivt men inte påverkar den som valt att förbli ovetande om sin hivstatus.

I sitt tal vid Förenta nationernas högnivåmöte om aids juni 2008 sade FN:s generalsekreterare Ban KiMoon: ”I call for a change in laws that uphold stigma and discrimination – including restrictions on travel for people living with HIV.” Vid samma möte uppmanade även Peter Piot, chef för FN:s aidsprogram Unaids, alla länder att avskaffa reserestriktioner som riktas specifikt mot gruppen människor med hiv.

Sverige har en hög profil i det internationella arbetet mot hiv/aids och för mänskliga rättigheter. Det är angeläget att Sveriges företrädare i alla relevanta internationella forum uppmärksammar det allvarliga problemet med reserestriktioner för hivpositiva.

Detta bör ges regeringen till känna.

Stockholm den 2 oktober 2009

Barbro Westerholm (fp)