Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att Sverige inom EU ska säkerställa att unionen i avtal med tredjeland lyfter fram EU:s klausul om små och lätta vapen.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att Sverige bör verka för att det i EU:s avtal med tredjeland tydligt redovisas vilka åtaganden som gjorts i enlighet med EU:s klausul om små och lätta vapen.
Rätten av få leva i fred och frihet tillkommer tyvärr inte alla på denna jord. En av de begränsande faktorerna är det illegala användandet av vapen. Senast nu med skolskjutningarna i våra grannländer men också mängder av konflikter i vår omvärld.
Även Sverige drabbas frekvent av det illegala användandet av vapen. Flera gånger per dag används skjutvapen vid mord, mordförsök eller rån i Sverige.
Antalet beslagtagna vapen har ökat flera år i rad. Antalet mord med skjutvapen i Sverige har på något år fördubblats från 35 till 70. Våldet och vapenkulturen kryper närmare oss och våra barns skolgårdar. Runt om i världen dödas varje dag fler än 1 000 människor av ett handeldvapen, och nio av tio är kvinnor eller barn. Detta är vår tids verkliga massförstörelsevapen.
Vi måste diskutera vad som måste göras för att stoppa den illegala spridningen av små och lätta vapen. På det internationella planet handlar det om en handfull länder som måste ändra sin inställning avseende regler för märkning och spårning av lätta vapen och ammunition. Det krävs också resurser till de fattigare länderna för att de ska klara exportkontroll, vapenregister, märkning av vapen, kontroll av vapenhandlare, förstörelse av överskott, kriminalisering av innehav, lagerhållning hos polis och militär, avväpningskampanjer m.m.
Den 9 december 2008 antog EU:s ministerråd en paragraf som skall inkluderas i alla EU:s överenskommelser med tredjeland. Paragrafen lyfter upp farorna med den illegala produktionen, överföringen och cirkulationen av små och lätta vapen men också den överdrivna ackumulationen och okontrollerade spridningen av dessa vapen generellt. Dessa utgör ett hot mot fred och internationell säkerhet samt mot hållbar ekonomisk och social utveckling. Det är därför av största vikt att detta denna paragraf lyfts fram och följs upp av EU:s institutioner såväl som av medlemsländernas representanter på plats i tredjeland. Det är också viktigt att åtaganden som görs i enlighet med denna paragraf lyfts fram så att de kan stimulera liknande åtgärder i andra länder.
Med ökad kontroll över vapenflöden och en tydlig linje för hur vi med gemensamma krafter agerar kan vi också leva ett betydligt tryggare liv i vårt eget land. Det som i motionen anförs om behovet att lyfta fram EU:s klausul om små och lätta vapen bör riksdagen ge regeringen till känna.