Motion till riksdagen
2009/10:U248
av Birgitta Eriksson och Anneli Särnblad (s)

Frihet för Västsahara


s16013

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att erkänna den Sahariska Arabiska Demokratiska Republiken Västsahara.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att Marocko bör lämna Västsaharas territorium.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att Sverige inom EU bör sätta press på Marocko att lämna Västsahara och erkänna Västsaharas lagliga regering.

  4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att Sverige inom EU bör verka för att bryta Marockos särskilda förbindelser med EU om ockupationen inte upphör.

  5. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att Sverige genom EU bör säkerställa västsahariernas fördelar av fiskeavtalet.

Motivering

När kolonialmakten Spanien drog sig bort från Västsahara 1975 invaderade två av områdets grannländer, Marocko och Mauretanien, genast området. Västsahara består mest av sandöken men har rika naturtillgångar i form av fosfater och bra fiskevatten. Den marockanske kungen beordrade 300 000 marockaner att marschera in i sandöknen i vad som kallades ”den gröna marschen” och många av de inflyttade marockanerna bor kvar där än idag. Tiotusentals västsaharier flydde samtidigt till Algeriet, där de och deras barn ännu bor i vidsträckta flyktingläger. Idag uppskattas de västsahariska flyktingarna vara omkring 165 000.

Befrielserörelsen Polisario bildades med kravet om ett självständigt Västsahara, och har än idag sin bas i flyktinglägren i Algeriet. Mauretanien har lämnat Västsahara. För att hålla gerillan ute har Marocko byggt en sandmur genom det ockuperade området, en mur som är längre än Sverige i nord-sydlig riktning. Ockupationen strider mot internationell rätt och enligt FN är Västsahara Afrikas sista koloni. FN:s säkerhetsråd har i flera resolutioner slagit fast rätten till självbestämmande för Västsahara. Sedan 1991 finns en FN-styrka på plats för att genomföra en folkomröstning om Västsaharas självständighet. Någon folkomröstning har dock inte ägt rum på grund av Marockos vägran att acceptera ett självständigt Västsahara.

Marocko har getts en speciell status i sin relation till EU. För Marocko innebär den närmare relationen mer EU-stöd, deltagande i ett antal EU-program och projekt samt att marockanska ministrar kan bjudas in för att vara med i utkanten av vissa EU-ministermöten. EU önskar sig närmare relationer också med övriga Nordafrika och strävar efter att på sikt upprätta frihandel mellan parterna.

Stockholm den 24 september 2009

Birgitta Eriksson (s)

Anneli Särnblad (s)