Motion till riksdagen
2009/10:U244
av Lennart Sacrédeus (kd)

Troende i Sverige, Norden och världen


Förslag till riksdagsbeslut

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om arbetet i Norden, EU och världen för att förbättra troende personers situation.

Motivering

”Vår öppenhet mot omvärlden illustreras i att Sverige är ett land där kristna, judar och muslimer, de som tror på Gud och de som inte tror på Gud, kan leva sida vid sida i ömsesidig respekt. Vi har ett ansvar för att det kan fortsätta och att ta initiativ för att fördjupa denna ömsesidighet och respekt. Religionsfrihet och yttrandefrihet, naturliga i vårt samhälle och i skydd av grundlag. Denna ordning vill vi försvara.”

Detta menade Sveriges statsminister i regeringsförklaringen 2009. Om vi officiellt kunde få in förföljelse till följd av konvertering i flyktingbegreppet vore det en stor seger för medmänsklighetens och nästankärlekens förmåga att förändra attityder i vårt land. Denna fråga måste vi nu aktivt börja arbeta med för att få fler länder än USA att genomföra den, både inom FN och inom EU men också inom andra internationella organ där vi verkar.

Varje dag diskrimineras människor på grund av sin religiösa tro. Det kan vi i Sverige aldrig acceptera. Alla människor har lika värde och ska bemötas med respekt. Vi vill skapa ett samhälle utan fördomar och diskriminering, ett samhälle där alla behövs och får plats – där alla har samma rätt och samma värde.

Som svenska medborgare måste vi finna verktyg att se helheten i det vi gör. Vi är en del av en alltmer globaliserad värld, och då räcker det inte att bara förändra på hemmaplan. Vi måste ut och driva på utvecklingen för mänskliga rättigheter i det bredaste av perspektiv. Att göra gemensam sak med våra närmaste grannländer måste därför vara en självklarhet.

Sverige borde därför tillsammans med våra nordiska grannar ta initiativ till att årligen hålla en konferens kring mänskliga rättigheter där troende personers situation finns med. Möjliga kanaler kan vara Nordiska rådet eller Nordiska ministerrådet.

Runt om i världen är troende en utsatt grupp. Flera av världens länder har direkta förbud mot vissa religioner eller byte av religion, vissa länder har till och med dödsstraff för personer som konverterar.

I multi- och bilaterala sammanhang har Sverige inte lyft fram situationen för troende i världen i tillräcklig grad. Vi måste driva den i alla officiella sammanhang som vi verkar i. Ett första steg vore att Sida får i uppdrag att föra in ett religionsfrihetsperspektiv i varje biståndsverksamhet som Sverige är med i.

Sverige får inte heller glömma bort att nyttja våra frivilligorganisationer som arbetar med dessa frågor till exempel Sveriges Kristna Råd samt judiska och muslimska samarbetsorgan, för att väcka opinion och som expertgrupp när vi deltar i olika arrangemang.

Vidare måste Sverige för att frågan om troendes situation i världen skall hamna i fokus arbeta för att världssamfundet skall genomföra en internationell konferens där religiösas situation behandlas.

Stockholm den 1 oktober 2009

Lennart Sacrédeus (kd)