Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om krigsmaterielexport.
Sveriges krigsmaterielexport uppgick under 2007 till 9,6 miljarder kronor, vilket är en minskning med 8 procent i förhållande till rekordåret 2006 men var ändå 3 miljarder högre än fem år dessförinnan. Under den senaste femårsperioden har exporten ökat med nära 50 procent. Exporten av krigsmateriel för strid ökade under 2007 med 10 procent. Det största mottagarlandet var under 2007 Sydafrika, och bland de tio största mottagarna märks även Pakistan, Indien och USA.
Det nuvarande regelverket förbjuder export till länder som är i krig och inre konflikt samt till länder som bryter mot de mänskliga rättigheterna. Trots detta har Sverige exporterat vapen till ett flertal länder i konflikt, t.ex. USA.
Det är oroande att Sverige har bedrivit krigsmaterielhandel med diktaturer och länder där grova kränkningar av de mänskliga rättigheterna förekommer. Det handlar om länder som t.ex. Vitryssland, Tunisien, Pakistan och Thailand.
Minskad produktion av och handel med krigsmateriel är ett övergripande mål som genomsyrar och utgör en integrerad del av den svenska utrikespolitiken och det svenska exportkontrollarbetet. Det måste därför vara klart uttryckt i de svenska riktlinjerna att grundläggande utrikespolitiska målsättningar för Sverige är att verka för global nedrustning och internationell fred och säkerhet.
För två och ett halvt år sedan lämnade Krigsmaterielutredningen (Krut) sitt betänkande över Sveriges nya regelverk för vapenexport. Men trots remissförfarande och intensivt arbete inom Utrikesdepartementet har ännu ingen proposition lämnats till riksdagen.
Eftersom den nuvarande lagen om strategiska produkter av samtliga bedömare anses vara obsolet är det av yttersta vikt att en ny proposition å det snaraste lämnas till riksdagen. Propositionen bör utgå från den av EU nyligen antagna ståndpunkter om vapenexport.