Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om säkrare remitteringar.
Allt fler skickar allt mer pengar till sina släktingar utomlands. Sedan början av 2000-talet har den summan mångdubblats globalt, visar statistik från Världsbanken.
Det kallas remitteringar, och det innebär att en person arbetar i ett land och skickar pengar till sitt ursprungsland. Företeelsen är omfattande: Summan av alla remitteringar är tre gånger så stor som världens samlade bistånd.
Ett hinder för dem som vill skicka hem pengar från Sverige är de avgifter företagen som förmedlar pengarna tar ut. I Spanien är avgiften sju procent i snitt, i Sverige är den 14 procent.
Storbritanniens motsvarighet till Sida finansierar en sida på Internet där man kan jämföra priser mellan olika företag som förmedlar pengar – ”Send Money Home”. Storbritannien verkar härmed för säkrare och billigare överföringar av pengar. Detta vore något för Sverige att inspireras av.
Remitteringar från höginkomstländer till utvecklingsländer är en företeelse som ökat kraftigt de tre senaste decennierna. I utvecklingsländerna överstiger remitteringarna överlag värdet av det officiella biståndet till utvecklingsländerna, och detta har också uppmärksammats av Världsbanken. Att remitteringar är en viktig inkomstkälla för försörjningen i utvecklingsländer är något som de flesta är överens om.
Remitteringar kan på ett avgörande sätt bidra till utveckling och minskad fattigdom, för enskilda familjer och för hela länder. Summan av officiellt registrerade remitteringar till utvecklingsländer uppgick till 305 miljarder dollar år 2008. Det är nästan tre gånger så mycket som OECD-ländernas statliga utvecklingsbistånd.
Problemet är de enorma administrativa kostnaderna för remitteringar. Vid G8-mötet i L’Aquila i juli 2009 satte man upp ett mål om att halvera dessa kostnader. Det är viktigt att Sverige upprättar en handlingsplan för hur kostnaderna även i vårt land ska halveras.