Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om ett långsiktigt arbete med gränshinder.
Att främja integrationen mellan våra nordiska länder har alltid varit högt upp på den nordiska dagordningen och vi har en vision om ett gränslöst Norden. För att nå framåt i vår strävan efter ett gränslöst Norden krävs att vi löser de gränshinder som finns och försöker förhindra att nya kommer. Det handlar om att vi alla politiker på alla nivåer har ”nordiska glasögon” på vid alla nya beslut.
Vi ser att drygt 40 000 människor flyttar eller pendlar varje år mellan de nordiska länderna. Och omkring 250 000 med nordiskt medborgarskap är bosatta i ett annat nordiskt land.
Tyvärr är det allt för många av dem som fortfarande kan vittna om att det finns byråkratiska hinder som gör tillvaron svår för dem som rör sig mellan länderna i Norden. Bor man i ett gränsland möts man ständigt av detta. Både enskilda och företagare vittnar om olika former av gränshinder som är negativa för både enskilda individer, företag och den nationella tillväxten. De hämmar rörligheten mellan våra nordiska länder och minskar också möjligheten till en ökad integration.
På olika nivåer i Norden finns organisationer som arbetar med att informera inför flytt m.m. till annat land, hjälper dem som möter gränshinder och lyfter upp de hinder till politisk nivå man inte klarar att lösa på egen hand. Till exempel finns ”Hallå Norden” på nordisk nivå, Grensetjänsten, Sverige–Norge, Haparanda–Torneå, Sverige–Finland och Öresund direkt, Sverige–Danmark. Dessa organisationer måste få långsiktighet i sin finansiering för att kunna klara att möta de ökade behoven av information och hjälp.
År 2008 etablerades Gränshindersforum av Nordiska ministerrådet. Det har uppdraget att se över och komma med förslag till lösningar av de gränshinder som kommer upp. Forumet gör ett bra arbete och är väldigt konkret. Det ger förslag på lösningar men ställer också krav på politiken att alltid ha ”nordiska glasögon” på. Det är viktigt att detta arbete sker i nära samarbete med de övriga organisationer som finns etablerade. Gränshindersforum måste även de få långsiktiga spelregler eftersom gränshindersfrågan inte löses över en dag. Det krävs kunskap, information, se de gränshinder som finns och förmåga att hitta lösningar.
Vi parlamentariker i alla nordiska länder har uppdraget att följa arbetet som sker när det gäller gränshinder i våra nationella parlament, ställa frågor och ifrågasätta för att hålla frågan levande i respektive land. Det handlar om att nå visionen ett gränslöst Norden där människor och företag kan röra sig över gränserna. Därför krävs långsiktig planering och Gränshindersforum, Hallå Norden, Grensetjänsten, Haparanda–Torneå och Öresund direkt bör få långsiktig, hållbar finansiering – inte minst för att inte förlora tempot.