Motion till riksdagen
2009/10:U219
av Gunilla Carlsson i Hisings Backa (s)

Biståndspolitik


s16146

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om bistånd.

Motivering

Svenskt bistånd präglades på 1960-talet och flera år framåt av materiellt stöd till, som det hette då, ”underutvecklade länder”. Många fabriker, skolor, sjukhus etc., som byggdes och utrustades med svenskt stöd, kom aldrig till användning därför att det i mottagarländerna inte fanns tillgång till utbildad personal. Ofta var det Sverige som bestämde vilken insats som skulle göras utan att fråga mottagarlandet vad som var deras behov.

På senare tid har en omsvängning skett. Sidas huvudsakliga stöd till enskilda organisationer, som engagerar sig i lokalt biståndsarbete, består av ekonomisk hjälp till utbildning, upplysningsverksamhet, aktiviteter för mänskliga rättigheter och demokratiprocesser.

Tidigare gällde policyn att organisationer som bidrog ekonomiskt för att stödja byggandet av exempelvis en skola eller ett sjukhus på någon plats i tredje världen fick lika mycket pengar genom Sida som de själv samlat in.

I dag arbetar Sida med materiellt stöd direkt till länder i tredje världen. Dock kan inte enskilda organisationer få stöd från Sida eller från ramorganisationer som Olof Palmes Internationella Centrum eller Forum Syd för att bistå materiellt. Stöd kan endast utgå till enskilda organisationer om dessa arbetar med demokratiutveckling och mänskliga rättigheter. Ofta sker detta genom ekonomisk hjälp för att på plats kunna följa upp exempelvis ett demokratiprojekt. Enskilda organisationer får inget stöd för att t.ex. hjälpa till att utveckla hälso- och sjukvårdens materiella resurser i tredje världen.

Vi vill att mänskliga rättigheter även fullt ut skall omfatta människor i tredje världen. Vi vill medverka till att folk i tredje världen ska kunna äta sig mätta och ha rimlig tillgång till hälso- och sjukvård. Vi vill medverka till att skapa demokrati i tredje världen.

För att människor ska orka engagera sig i demokratiska processer måste de först ha en god hälsa och kunna äta sig mätta. Människor som svälter och är sjuka har inte kraft att arbeta för demokrati och mänskliga rättigheter.

Mänskliga rättigheter är inte enbart religions-, mötes-, demonstrations- eller åsiktsfrihet. Mänskliga rättigheter är t.ex. även tillgång till bra sjuk-, förlossnings- och hälsovård. Till detta krävs både utbildad personal och välfungerande medicinsk utrustning.

Det är viktigt att Sidas bistånd även kan ges via enskilda organisationer som arbetar med materiellt stöd till hälsa och välstånd i tredje världen samt att biståndets inriktning bedöms utifrån mottagarens konkreta situation.

Stockholm den 30 september 2009

Gunilla Carlsson i Hisings Backa (s)