Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att regeringen snarast bör återkomma till riksdagen med en genomförd analys av den verksamhet som kritiserats av Riksrevisionen samt en redogörelse för hur man arbetat med att efterkomma Riksrevisionens rekommendationer.
Riksrevisionen har granskat Swedfund International AB och dess verksamhet. Resultatet av granskningen har redovisats i rapporten Swedfund International AB och samhällsuppdraget (RiR 2009:4). Allvarlig kritik har framkommit i denna granskning. Redogörelsen nämner följande i sin sammanfattning:
”Riksrevisionens granskning visar att det finns anledning att se över Swedfunds bolagsordning och ägardirektiv för att förtydliga vissa formuleringar och renodla begreppen. Vidare framgår att Swedfunds investeringar främst motiverats utifrån ett ekonomiskt perspektiv och att de förväntade utvecklingseffekterna ofta varit övergripande formulerade i investeringsbesluten. Granskningen visar också att Swedfunds ägare inte gjort någon finansiell analys av bolagets reella kapitalbehov inför förslagen om ytterligare kapitaltillskott. Vidare framkommer att Swedfunds placeringspolicy kan förbättras och att bolagets styrelse varit passiv vad gäller kapitalförvaltningen. Andra frågor som berörs i granskningen är Swedfunds marknadskompletterande roll, bolagets investeringar i riskkapitalfonder och i s.k. tax havens samt de höga administrations- och förvaltningskostnaderna för investeringarna.
Styrelsen anser att det som framkommit i granskningen ger anledning att göra en samlad bedömning vad gäller Swedfunds framtida inriktning, storlek och roll inom utvecklingssamarbetet. Styrelsen menar att riksdagen i samband med behandlingen av budgetpropositionen för 2010 bör uppmärksamma regeringens redovisning av resultatet för Swedfund samt redogörelsen för biståndspolitikens inriktning. Då inriktningen på Swedfunds verksamhet övervägs bör särskilt bolagets investeringar i s.k. tax havens och i riskkapitalfonder samt kapitalbehov och avkastningsmål uppmärksammas.”
Swedfund International AB är ett statligt ägt bolag som arbetar med riskkapital och kompetens för investeringar i utvecklingsländer. Vi anser att bolaget har ett viktigt uppdrag då ekonomisk tillväxt är en viktig komponent i utveckling och fattigdomsbekämpning.
Men vi ser mycket allvarligt på den kritik som riktats mot Swedfund av Riksrevisionen. Det är dessutom inte första gången som kritik riktats mot Swedfund. Sadev, Institutet för utvärdering av internationellt utvecklingssamarbete, presenterade en granskning av Swedfund 2008 som visade på brister i informationsinhämtning och uppföljning. Vidare har det visat sig att av de 500 miljoner kronor till investeringar som Swedfund beslutade om under 2008 så gick 20 %, 98 miljoner kronor, via skatteparadis såsom Brittiska Jungfruöarna och Caymanöarna där insynen är obefintlig och alla transaktioner hålls hemliga. Detta borde strida mot regeringens ambition att ”sätta kvalité och resultat i centrum” för utvecklingssamarbetet.
De krav på resultat och effektivitet som ställs på övrigt bistånd ska självklart ställas också på Swedfunds verksamhet. Att exempelvis investera i skatteparadis kan knappast stå i samklang med svensk politik för fattigdomsbekämpning och hållbar utveckling. Regeringen har inlett en analys men den är inte slutförd. Den norska regeringen har samtidigt beslutat att inga nya biståndssatsningar ska gå via skatteparadis och tillsatt en utredning om existerande investeringar i skatteparadis med målsättningen att Norge ska avveckla alla fonder i skatteparadis.
Vi anser att regeringen snarast bör återkomma till riksdagen med en genomförd analys av den verksamhet som kritiserats av Riksrevisionen samt en redogörelse för hur man arbetat med att efterkomma Riksrevisionens rekommendationer.