Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att regeringen bör ta initiativ till en sammanhållen strategiplan med tydliga åtgärder och styrinstrument i syfte att nå målet om utfasning av fossilbränsledrivna bilar till senast 2030.
Klimatförändringarna är vår tids största globala utmaning. Det krävs kraftfulla och ambitiösa åtgärder inom alla samhällssektorer, i näringslivet, kommuner, organisationer och hushåll för att radikalt minska utsläppen av växthusgaser. EU:s s.k. tvågradersmål utgör utgångspunkten för de åtgärder som nu och framöver måste vidtas.
Transportsektorn står för en tredjedel av de svenska koldioxidutsläppen. Därför är den kanske största utmaningen att minska koldioxidutsläppen inom denna sektor. En avveckling av fossilbränslebilen är – relativt sett – faktiskt en av de snabbaste och effektivaste sätten att minska vår klimatpåverkan.
Regeringens mål, så som det formuleras i Klimatpropositionen (2008/09:162), är att år 2030 ska Sverige ha en fordonsflotta som är oberoende av fossila bränslen. Det är ett mål som är fullt möjligt att nå. Men det krävs kraftfulla, målmedvetna och pådrivande åtgärder för att målet ska kunna infrias.
Därför är det olyckligt att omställningen från fossilbränslebilar till miljöbilar nu tappar tempo och styrfart. Regeringen har beslutat att avveckla miljöbilspremien och ersätta den med att miljöbilar befrias från fordonsskatt under fem år, trots att alla vet att fordonsskatten inte styr köpbetendet. Trängselskatteundantaget består bara för befintliga miljöbilar men avskaffas för tillkommande, trots att alla vet att det är nästa generations miljöbilar som genererar de stora miljövinsterna. Beskattningen av bensin och etanol förändras inte, trots att huvuddelen av etanolbilarna våren 2009 tankades med bensin.
För att målet en fossilbränslefri bilpark 2030 ska nås krävs ökat tempo och kraftfullare åtgärder i klimatpolitiken riktad mot transportsektorn. Det krävs en sammanhållen och målinriktad strategiplan med tydliga åtgärder och styrinstrument för att nå målet – att fasa ut de fossilbränsledriva bilarna och ersätta dem med bilar som drivs med ny teknik eller förnybara bränslen till 2020.
Det behövs satsningar på pilot-, demonstrations- och fullskaleanläggningar för att utveckla den andra generationens biodrivmedel. Fordonsforskningen med inriktning mot el- och elhybridteknik måste prioriteras. En differentierad miljöbilsklassning som påverkar parkeringsmöjligheter, skatter, trängselavgifter m.m. bör införas. Ett system med drivmedelscertifikat bör införas för att stimulera alternativa bränslen. Skatten på bensin och diesel bör hållas på en så hög nivå att alternativen blir konkurrenskraftiga.
Inom EU måste Sverige fortsätta att driva att tullarna på importerad etanol avskaffas. Sverige måste också inom EU fortsätta att driva att inblandningen av etanol i bensin tillåts öka. Likaså bör Sverige aktivt bidra till utformningen av ett enhetligt och ambitiöst certifieringssystem för hållbar produktion av biodrivmedel.
Regeringen bör ta initiativ till en sammanhållen strategiplan med tydliga åtgärder och styrinstrument i syfte att nå målet – utfasning av fossilbränsledrivna bilar till senast 2030.