Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av att utveckla Vänersjöfarten.
Vänersjöfarten har stor regional- och miljöpolitisk betydelse. Sjöfarten på Vänern är en viktig transportnäring idag, och det transporteras betydande godsvolymer till och från företag som är i stort behov av en väl fungerande sjöfart. Trafiken till och från Vänern domineras av olja och råvaror till industrin och jordbruket och av förädlade varor, framför allt skogsprodukter.
Härutöver hanteras bland annat malmer, salt, urea, järn, stål, kol och koks. I Vänerhamnarna omlastas också gods till och från bil och järnväg.
En viktig del av den industri som är lokaliserad runt Vänern, till exempel i Värmland, finns där tack vare möjligheten att införa råvaror och leverera produkter med sjöfart. Utan Vänersjöfarten skulle sannolikt industrier av detta slag inte ha samma konkurrenskraft.
Den totala godsvolymen på Vänern har långsamt sjunkit sedan mitten av 1980-talet, samtidigt som godsvolymerna in och ut ur Vänerns omland ökar. Det finns en stor kapacitet hos vattenleden och Vänerns hamnar att utnyttja, och marginalkostnaderna, alltså kostnaderna för en båt till, är mycket låga.
När nu kraven på miljöanpassade transporter ökar och EG-kommissionens arbete för överföring av gods från landbaserade transportmedel till närsjöfart är en del i strategin för minskade utsläpp kan överföringen av gods till närsjöfart därmed också vara en del i att uppfylla Kyotoprotokollet.
Arbetet med att förbättra Vänersjöfartens förutsättningar brådskar. Det finns därför ingen tid för utdragna diskussioner. Det är av yttersta vikt att de statliga och regionalpolitiska transportbidragen inte missgynnar utan tvärtom gynnar Vänersjöfartens konkurrenssituation gentemot andra transportslag.
Vid behandlingen av en likalydande motion lagd förra året konstaterade trafikutskottet att sjöfart är ett kostnadseffektivt och miljöbesparande transportslag som har en viktig roll i det svenska transportsystemet och framhöll behovet av att utveckla sjöfarten. Utskottet betonade även vikten av att intentionerna bakom den så kallde Väneröverenskommelsen vidmakthålls och utvecklas.
Ändå avslogs alla motioner med hänvisning till tidigare behandling av sjöfartsfrågor inför Hamnstrategiutredningens och Lotsutredningens förslag som skulle ligga till grund för den infrastrukturproposition som regeringen skulle presentera hösten 2008. Den propositionen handlade i huvudsak om investeringar i landets vägnät och saknade helt satsningar på sjöfarten. Därför är det hög tid för trafikutskottet att nu ta initiativ i sjöfartsfrågor för att arbetet med att utveckla sjöfartsfrågorna kommer i gång, inte minst för miljöns skull.