Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att hantera och reglera frågorna om påverkan på miljön och de brister och otydligheter som verkar råda i fråga om RIB-charterverksamhet.
RIB-charter har blivit en vanligare företeelse i skärgården. Företeelsen bygger på att ta sig fram på vattnet i en mycket hög hastighet. Den höga farten är äventyret!
RIB står för rigid inflatable boat, vilket är ett styvt skrov i glasfiber med uppblåsbara sidor.
Vitsen är att åka fort, väldigt fort, och motorerna är på hundratals hästkrafter, vilket gör att kombinationen av denna typ av båt och hästkrafter kommer upp i farter på över 50 knop.
Med så höga hastigheter kan man oftast inte sitta ner utan får stå för att klara skakningarna eller om man sitter, så sitter man fastspänd i särskilda fjädrande stolar.
Chartern med denna typ av verksamhet har blivit populär och flera företag har uppstått senaste åren.
Men även olyckorna ökar och under den gångna sommaren har vi kunnat läsa om allvarliga olyckor och brister av ansvar. Förutom de skador som kan uppstå på människor i samband med denna typ av verksamheter, så blir frågan också hur det påverkar djurlivet?
Fåglar som skräms upp från sina bon lämnar ett obevakat bo, och det medför en stor risk för någon annan att fritt ta för sig av ungar och ägg.
Buller är ytterligare ett ökande problem i skärgården.
Sammantaget är detta en av flera växande verksamheter i skärgården – en skärgård som många använder som någonstans där man under semestern vill finna återhämtning och ro, andra använder för att ruva fram ett nytt liv, ytterligare andra använder som en lekplats för sina äventyr.
Det är några av minst sagt många intressen som ska samsas på en och ”samma vattenspegel och klippa”.
Konflikterna är uppenbara och hoten och riskerna för både människors hälsa och naturen bör tas på stort allvar.
En utredare på före detta Sjöfartsinspektionen, numera Transportstyrelsen, har i tidningen Göteborgsposten den 18 september 2009 uttalat sig kritiskt runt verksamheten.
De brister och den otydlighet som verkar finnas bör hanteras innan verksamheten växer ytterligare. Det rör sig om frågor runt förarnas utbildning, medpassagerarnas säkerhet, skyldighet runt olycksrapporteringen, samt påverkan på den känsliga skärgårdsmiljön och dess djurliv.