Motion till riksdagen
2009/10:T248
av Lennart Sacrédeus (kd)

Åtgärder mot trafikolyckor med vildsvin


kd683

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att provverksamhet med nya metoder ska genomföras för att minska risken för trafikolyckor där vildsvin är inblandade.

Motivering

Vildsvinsstammen växer exponentiellt och efter att nu ha etablerat sig i Sverige, så långt upp som till norra Dalarna, kan vildsvinen förväntas utgöra ett växande problem under lång tid framöver. Den kraftiga ökningen under senare år har bland annat lett till ökande problem för lantbrukare och markägare, tilltagande olust att vistas i skogen i vildsvinstäta områden samt påfallande många fler trafikolyckor.

Ökningen av trafikolyckor med vildsvin har varit lavinartad de senaste fem åren, från några hundra till 1 587 under 2007. Bara under 2007 uppges kollisionerna mellan motorfordon och vildsvin ha ökat med 50 procent. Under 2008 bedömdes dessa trafikolyckor ytterligare fördubblas till cirka 3 000 till följd av den stora tillväxten av vildsvinsstammen.

Som en reaktion på utvecklingen fattade regeringen i december 2008 en rad beslut gällande bland annat förbättrad jakt och förvaltning av vildsvinsstammen. Detta är mycket välkommet. Såväl Livsmedelsverket, Naturvårdsverket och Jordbruksverket som Svenska Jägareförbundet, Jägarnas Riksförbund och Svenska Kennelklubben involverades i arbetet som nu pågår fram till den 1 april 2010. Ett viktigt beslut som trädde i kraft den 1 februari 2009 var vidare att det nu är tillåtet med belysning vid utfodringsplatser och, efter tillstånd från länsstyrelsen, ljusförstärkning i vapensiktet för bättre och säkrare jakt.

Med allt fler trafikolyckor behöver dock Vägverket involveras än mer i arbetet och då dra nytta av såväl nationella som internationella erfarenheter. Exempelvis har en metod utvecklats av en entreprenör i Dalarna som visat sig kunna minska trafikolyckorna: doftampuller med syntetisk vargurin placeras ut på strategiska platser längs utsatta vägar.

I svaret på en skriftlig fråga menade infrastrukturminister Åsa Torstensson att detta endast ska användas i undantagsfall, exempelvis i avvaktan på att ett skadat viltstängsel ska repareras.

Låt mig då peka på att denna kostnadseffektiva metod har prövats i sju länder, och resultaten är positiva även ur ett större perspektiv. Sedan Vägverket genomförde försök med metoden på 1990-talet, har vildsvinsstammen dessutom vuxit markant i Sverige och den utgör därmed ett växande problem – inte minst genom det stora antalet trafikolyckor. Därför bör ytterligare provverksamhet genomföras med denna metod, och metoden göras mer tillgänglig i landet. Detta bör ges regeringen till känna.

Stockholm den 1 oktober 2009

Lennart Sacrédeus (kd)